Sari la conținut

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul? Adevărul din spatele unei superstiții

afectări oftalmologice după covid

Nu este persoană căruia să nu i se fi zbătut ochiul cel puțin o dată. În popor, atunci când ți se zbate ochiul, se ascund o serie de superstiții. Din punct de vedere medical, spasmul ochilor ascunde o mișcare involuntară a pleopelor geerată de stres, consum ridicat de cofeină sau ascunde chiar o afecțiune oculară.

Ce înseamnă potrivit bătrânilor când ți se zbate ochiul

Ochiul stâng: In Romania, din batrani, se cunoaste ca, daca ni se zbate ochiul stang, este posibil sa avem parte de necazuri: se va intampla ceva neprevazut si neplacut, iar daca te mananca ochiul stang, vei intalni un barbat care are o semnificatie speciala pentru tine.

Multi dintre noi ne facem cruce peste ochi si spunem urmatorul descantec: „De te bati de bine, sa te bati si maine! de te bati de rau, fereasca-ne Dumnezeu!”

Ochiul drept: In schimb, daca este vorba despre ochiul drept, o vorba de la noi din batrani spune ca e de bine, iar daca te mananca ochiul drept, este posibil sa vezi o persoana de sex feminin, care are un mesaj pentru tine.

Ce înseamnă în alte culturi când ți se zbate ochiul?

India

În traditia populara indiana, se spune ca, daca ti se zbate ochiul drept este un semn bun si inseamna ca vei primi o veste care te va bucura sau ca te asteapta un viitor cu evenimente care te vor bucura.

In schimb, daca ti se zbate ochiul stang, depinde de sexul persoanei. In cazul in care este vorba despre o femeie, inseamna primirea unei vesti mult asteptate. In cazul in care este vorba despre un barbat, nu este un semn bun, ci este posibil ca cel in cauza sa aiba de-a face cu necazuri.

China

In cultura populara chineza, conteaza ora la care ti se zbate ochiul, dupa cum urmeaza:

– intre orele 7.00 si 9.00: daca ti se zbate ochiul stang, vei avea o zi plina de reusite, iar daca ti se zbate ochiul drept, vei avea parte de o surpriza placuta.

– intre orele 11.00 si 13.00: daca ti se zbate ochiul stang, vei fi vizitat de o persoana importanta, iar daca ti se zbate ochiul drept, vei fi invitat la o petrecere.

– intre orele 15:00 si 17.00: daca te mananca ochiul stang, te vei intalni cu un prieten indepartat, iar daca te mananca ochiul drept, primesti o veste buna de departe.

– intre orele 19.00 si 21.00: daca ti se zbate tare ochiul stang, primesti o veste rea, iar daca ti se zbate tare ochiul drept, trebuie sa te pregatesti sa faci fata unei situatii neplacute.

Ce înseamnă din punct de vedere medical când ți se zbate ochiul?

Exista mai multe motive pentru care ti se poate zbate un ochi in opinia specialistilor. Desi la prima vedere aceste spasme nu indica o problema grava, totusi daca simti acest simptom o perioada mai lunga de timp, ar trebui sa apelezi la sfatul unui medic.

Printre cauzele frecvente asociate cu apariția spasmelor oculare se numără:

 • Oboseala;
 • Stresul;
 • Anxietatea;
 • Abuzul de cofeină sau alcool;
 • Dezechilibrele minerale: carențe de Mg, Ca, vitamina B12, K, Fe;
 • Utilizarea în exces a ecranelor;
 • Efectele adverse ale anumitor medicamente;
 • Stările gripale;
 • Alergiile;
 • Poate fi asociat neuropatiei din diabetul zaharat sau sclerozei multiple.

Printre cauzele oftalmologice asociate cu apariția spasmelor oculare se numără:

 • Inflamații;
 • Alergii;
 • Blefarite;
 • Sindrom de ochi uscat;
 • Vicii de refracție necorectate.

Daca esti in cautarea unor solutii pentru a opri spasmele oculare, trebuie sa elimini factorii care au condus la acest fenomen. Prin urmare, odihneste-te mai mult, incearca sa mentii o stare generala de calm si consuma alimente bogate in vitamine. De asemenea, masajul la nivelul ochilor realizat cu ajutorul degetelor, prin miscari circulare poate opri ochiul care se zbate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel