Sari la conținut

Ce înseamnă cu adevărat pofta de alimente sărate? Simptom al unei boli periculoase

alimente sarate
Sursă foto: Monica Schröder/Pixabay
Pofta de alimente sărate

Pofta de alimente sărate. Cu toții avem propriile preferințe gastronomice,  unii nu își pot imagina viața fără dulciuri, în timp ce alții gravitează spre gustări sărate. Dar uneori preferințele noastre gustative pot semnala probleme grave de sănătate.

 Un simptom al unei boli periculoase

Potrivit medicilor, o dorință irezistibilă de alimente sărate poate fi un simptom al unei boli rare și periculoase – sindromul Addison. Această boală afectează glandele suprarenale, glande situate deasupra rinichilor. Glandele suprarenale joacă un rol cheie în producerea de hormoni care reglează metabolismul, tensiunea arterială și nivelurile de sodiu și potasiu din organism.

Sindromul Addison

În sindromul Addison, cortexul suprarenal este distrus, ducând la deficit de sodiu. Sodiu este un element vital care susține funcționarea tuturor organelor și celulelor și, de asemenea, normalizează tensiunea arterială. Pacienții cu acest sindrom experimentează o dorință copleșitoare de alimente sărate, cum ar fi murăturile, chipsurile și gustările sărate, pentru a compensa deficitul de sodiu.

Pe lângă dorința de alimente sărate, sindromul Addison se manifestă cu următoarele simptome:

  •  Apatie constantă, letargie și oboseală;
  • Slabiciune musculara;
  • Stare depresivă;
  • Pierderea poftei de mâncare și pierderea bruscă în greutate;
  • Sete constantă.

Dacă ți-au plăcut întotdeauna alimentele sărate, dar nu ai niciunul dintre celelalte simptome de pe această listă, este posibil să nu fie sindromul Addison. Cu toate acestea, verificarea glandelor suprarenale sunt necesare.

Cauzele sindromului Addison

Cauzele sunt adesea legate de tulburările imunitare care slăbesc apărarea organismului, precum și de tuberculoza care afectează glandele suprarenale.

Pentru a vă menține suprarenalele sănătoase, potrivit medicilor, ar trebui să evitați alimentele care le pot dăuna, cum ar fi alimentele grase, zahărul alb și cofeina. De asemenea, este important să minimizați stresul și să vă normalizați somnul, deoarece tulburările din aceste zone pot perturba funcția glandelor suprarenale.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel