miercuri, mai 25, 2022

Ficatul este unul dintre organele esențiale și, de asemenea, singurul care se poate regenera în mod natural. Cu toate acestea, nu este indicat să neglijăm acest organ deoarece se poate vindeca de la sine. Odată cu acumularea toxinelor și atingerea unui grad de afectare, ficatul nu se mai poate regenera singur.

Există o multitudine de afecțiuni pe care un ficat bolnav le poate dezvolta. De aceea, este indicat să știi cât mai multe simptome specifice ficatului bolnav pentru a depista orice problemă din timp.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre sănătatea inimii și consumul de ca...

Simptome frecvente ale ficatului bolnav

 • oboseală
 • senzație se slăbiciune
 • amețeală
 • greață
 • dureri abdominale
 • dureri în umărul drept
 • dureri de cap pe partea dreaptă
 • păr și piele uscate
 • furnicături și amorțeli
 • deteriorarea vederii
 • imunitate scăzută
 • dificultăți de coordonare

Cum ajuți ficatul să se vindece?

Cezar Amititeloaie, renumit cardiolog, dezvăluie pe propriul site care sunt principalele metode pentru detoxifierea și regenerarea ficatului dacă ai ficatul bolnav. Este indicat, însă,  să vorbești cu un specialist despre implementarea oricărei modificări în stilul de viață, în special dacă urmezi deja un tratament pentru afecțiunea ficatului.

În primul rând fă post intermitent. Ficatul are și el nevoie de o pauză de odihnă, dar dacă mănânci mult și des nu mai are timp să se refacă. Când este suprasolicitat se epuizează și rezervele energetice la nivelul celulelor hepatice, iar funcțiile sale sunt încetinite.

Te-ar mai interesa: Reguli pentru o slăbire corectă şi definitivă. Sca...

Renunță la zahăr și la alimentele procesate care conțin în general foarte mult zahăr. Dintre zaharuri, fructoza este cea mai periculoasă deoarece ea nu poate fi prelucrată decât de celulele hepatice. Ai mare grijă și la sucurile de fructe, indiferent dacă sunt sau nu naturale. Natura ne oferă fructe întregi și nu cresc storcătoare în copaci.

Redu consumul de alcool sau renunță total măcar pentru o perioadă. Alcoolul are foarte multe calorii și este metabolizat în ficat trecând printr-un stadiu intermediar de acetaldehida, o substanță cancerigenă. Până de curând alcoolul a reprezentat principala cauză a ficatului gras, dar în ultimii ani a fost detronat de pe locul I de către marele câștigător al kilogramelor de grăsime: zahărul. Dar când zahărul și alcoolul se întâlnesc ficatul primește o lovitură mortală dublă.

Te-ar mai interesa: Un simplu test de salivă ar putea ajuta la identif...

Colina este un nutrient important pentru integritatea membranelor celulare, sinteza ADN-ului, buna funcționare a sistemului nervos și a ficatului. Colina este esențială pentru producerea unei substanțe necesară eliminării colesterolului din ficat, iar atunci când nu este în cantitate suficientă, colesterolul se poate acumula excesiv. Alimente bogate în colina sunt brânzeturile fermentate, vegetalele crucifere cum ar fi varza, broccoli, conopida, fructele de mare, germenii de grâu, ouăle, dar și organele, în special… ficatul. Cu alte cuvinte, ca să ai ficatul sănătos e bine să mănânci… ficat.

Te-ar mai interesa: Bea această băutură minune în fiecare zi! Stimulea...

Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanți ai ficatului care donează electroni moleculelor toxice instabile neutralizându-le. Este compus din 3 aminoacizi glutamina, glicina și cisteina și, de aceea, e bine să ai o dietă echilibrată în proteine atât de origine animală cât și vegetală. Următoarele alimente ajută la refacerea rezervelor de glutation: morcovul, turmericul, nucile, spanacul, sparanghelul, avocado. Pentru activitatea glutationului mai sunt foarte importante sulful și seleniul care se găsesc din abundență în carne, pește, ouă, ceapă, usturoi, ghimbir, ridichi și legumele crucifere.

Te-ar mai interesa: Cancer pancreatic: Dacă observați o decolorare pe ...

Diversifică sursele de hrană! Pe cât posibil consumă alimente organice din surse curate, fără pesticide, ierbicide, fungicide. Poate e mai greu de pus în practică acest lucru – dar o metodă bună atunci când nu sunt sigur de nivelul acestor substanțe în alimente este să-mi procur hrana din surse diferite, să nu cumpăr de la același producător și poate că astfel un eventual compus chimic toxic nu se va acumula excesiv în corp.

Consumă alimente verzi care sunt bogate în fibre, clorofilă, vitamine, minerale și numeroși alți compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Clorofila spre exemplu ajută la eliminarea metalelor grele din corp. Aceste alimente oricum nu trebuie să lipsească dintr-un stil de viață sănătos, dar nu le-am menționat la început tocmai pentru a nu crede că pentru detoxifierea ficatului trebuie să bei doar sucuri verzi și să renunți la carne sau la grăsimi”, recomandă Dr. Cezar Amititeloaie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private