Sari la conținut

Ce înseamnă dacă te trezești constant la 3 dimineața? 3 boli grave de care poți suferi

insomnia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care duc la insomnie

Tulburările de somn sunt în general nevinovate, însă trezitul persistent în timpul nopții poate reprezenta un motiv de preocupare.

Ritmul circadian natural al organismului este responsabil pentru mai multe procese biologice ale organismului, inclusiv pentru ciclurile de somn și de veghe. Prin acordarea de timp pentru un somn neîntrerupt, acest ritm gestionează mai multe sisteme importante din organism. Prin urmare, trezirile nocturne frecvente pot deveni problematice dacă nu sunt gestionate corespunzător. Identificarea cauzei problemei poate, de asemenea, să prevină rezultate grave, cum ar fi dizabilitatea și decesul.

„The Sleep Foundation” explică faptul că trezirea în miez de noapte este denumită din punct de vedere medical „trezire nocturnă”.

Studiile efectuate în mai multe țări europene au arătat că aproape o treime dintre oameni se trezesc trei sau mai multe nopți pe săptămână.

„Deși nu este întotdeauna posibil să se identifice cu exactitate motivul pentru care o persoană se trezește la ora 3 dimineața, înțelegerea cauzelor comune ale tulburărilor de somn poate ajuta oamenii să doarmă mai bine pe parcursul nopții”, explică Sleep Foundation.

Potrivit organismului de sănătate, cauzele pentru trezirile nocturne sunt foarte diverse.

3 boli grave care te pot trezi frecvent la ora 3 dimineața

Cu toate acestea, atunci când afecțiunile medicale sunt cauza, bolile se pot încadra într-una din cele trei categorii majore: boli cardiace și vasculare, boli ale căilor respiratorii și tulburări neurologice.

„Hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu un somn de proastă calitate, inclusiv cu trezirea în timpul somnului”, explică Sleep Foundation.

Aceste afecțiuni împiedică calitatea somnului din cauza circulației deficitare, deoarece organismul se bazează pe creșterea fluxului sanguin atât în timpul etapelor de somn cu mișcări oculare rapide, cât și în timpul somnului cu mișcări oculare rapide.

O altă tulburare legată de trezirea nocturnă este reprezentată de bolile căilor respiratorii, cum ar fi apneea de somn, potrivit organismului de sănătate.

„În plus față de apneea obstructivă în somn, alte tulburări respiratorii, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică, pot perturba somnul pe parcursul nopții”, se arată în raport.

Printre indicațiile comune ale perturbărilor căilor respiratorii se numără trezirea cu gura uscată și durerile de cap de dimineață.

În cele din urmă, tulburările neurologice sunt o a treia cauză frecventă a trezirii nocturne, dar nu trebuie confundate cu schimbările obișnuite ale tiparelor de somn pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

„Deși este normal să suferim o serie de modificări ale tiparelor de somn pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cei care suferă de afecțiuni precum demența, boala Alzheimer și boala Parkinson sunt mai predispuși să se confrunte cu o trezire nocturnă și să aibă probleme în a adormi din nou”, explică Sleep Foundation.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel