marți, mai 11, 2021

Ce înseamnă rana pe colul uterin. Rana pe colul uterin este o constatare frecvent auzită în timpul vizitei la medicul ginecolog, dar ce înseamnă de fapt? Avem sau nu cancer de col uterin, riscăm să dezvoltam

cancer și cum stă treaba cu testul Babeș-Papanicolau, cum trebuie interpretat?

Rana pe colul uterin, denumită și cervicită cronică, este de fapt o leziune a mucoasei care protejează colul. Denumirea se referă, de fapt, la orice fel de inflamație a colului uterin, care pot apărea adesea și în urma contactului intim. Mai mult de atât, utilizarea necorespunzătoare a tampoanelor intravaginale poate duce, la rândul ei, la apariția ranei pe col. Așadar, nu rana pe col nu este ceva ieșit din comun.

Ce înseamnă rana pe colul uterin

Totuși, mică inflamație pe col poate degenera într-o

tumoră malignă, iar faptul că rana pe col este adesea asimptomatică, deci nu doare, riscăm să o trecem cu vederea și să aflăm de problema de sănătate prea târziu. O rană pe col poate să apară și ca urmare a unei infecții fungice sau bacteriene, precum cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, dar și ca urmare a infecției virale cu virusul Papilloma Uman (HPV).

Acest ultim virus este cel care bagă în sperieți femeile,  în ultimii ani pentru că este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin. Însă HPV are nenumărate tulpini și doar câteva prezintă risc cancerigen. Pe de

altă parte, 80% din femeile cu o viață intimă activă se pot infecta cu virusul. Așadar, este necesar, anual, un test Babeș Papanicolau.

Rezultatul acestuia se interpretează în funcție de clasă. Așadar, dacă ai primit clasa I în rezultatele testului Babeș-Papanicolau, poți sta liniștită, pentru că ești clinic sănătoasă.

Clasa a doi indică modificări inflamatorii, a căror cauză nu se știe, în timp ce clasa III atrage atenția asupra unor celulelor epiteliale de la ușoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III). Clasa IV indică leziuni suspecte, iar clasa V – cancer, denumit carcinom in

situ.

Oricum, interpretarea rezultatelor, chit că apar pe clase pe foaia primită de la laborator, trebuie dată medicului specialist care să indice tratamentul potrivit, dacă este nevoie.

În unele situații, medicul poate recomanda și o testare pentru virusul HPV și/sau o colposcopie. Colposcopia este o procedură minim invazivă, prin care se introduce în vagin o lampă specială ce are menirea de a mări de câteva ori zona afectată de rana pe col, pentru o mai bună vizualizare. Nu este o operațiune dureroasă și nu prezintă nici un fel de efecte adverse, se efectuează fără anestezie și nu necesită

pregătire prealabilă.

Dacă rana este depistată la timp, se încearcă tratarea ei local, cu ovule interne specifice. Este necesară o reevaluare după terminarea tratamentului, pentru a vedea dacă rana s-a remis complet sau nu. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, atunci este nevoie de tratament chirurgical, pentru îndepărtarea țesutului afectat prin intermediul operației. Dacă la efectuarea testului Babeș Papanicolau sunt evidențiate celule pre-maligne, atunci este indicată direct rezecția pentru tratamentului rănii.

Ultimele stiri

Parteneri