Sari la conținut

Ce înseamnă să mănânci sănătos, de fapt? Nutriționist: „Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment”

Alimentația în exces poate duce la inflamații cronice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Adoptarea unor alegeri alimentare echilibrate și promovarea activității fizice regulate pot juca un rol crucial

Alimentația sănătoasă este un principiu important al unui stil de viață sănătos. În ziua de astăzi, totuși, programul încărcat nu ne permite să oferim organismului numai preparate și produse alimentare de calitate, care să satisfacă nevoile esențiale ale corpului.

Ce înseamnă să mănânci sănătos? Să mănânci cât mai „curat”, susțin experții în sănătate. Să eviți alimentele intens procesate, aditivii și toate substanțele care ar modifica produsul natural, de bază.

Astfel, încearcă să optezi pentru preparate gătite cât mai sănătos, cu produse de calitate și, de asemenea, să limitezi cât se poate de mult consumul produselor procesate.

Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce înseamnă să mănânci cu adevărat sănătos, ce să eviți și, de asemenea, de ce alimente nu trebuie să te ferești.

„Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment.

Pentru sănătatea voastră și a familiei voastre, evitați produsele alimentare care conțin:

  • ingrediente necunoscute
  • ingrediente imposibil de pronunțat, ce țin mai degrabă de un laborator de chimie
  • ingrediente al căror număr depășește cifra 5
  • sirop de glucoză-fructoză
  • grăsime de cocos și/sau de palmier.

În felul acesta veți reuși să evitați pe cât posibil alimentele ultraprocesate, cu valoare nutritivă redusă și aport mare de calorii.

Atunci când faceți cumpărături evitați:

  • zona centrală din supermarket și rafturile cu produse ambalate, al căror termen de garanție depășește 3 luni
  • produsele promovate ca având extra-avantaje (de ex. margarină care scade colesterolul, brânzeturi light sau dulciuri fără adaos de zahăr)
  • alimentele din import, mai ales când ele există în varianta românească, dar și produsele exotice, pe care nu suntem genetic construiți să le metabolizăm
  • produsele provenite din agricultura intensivă (fie că e vorba de cele vegetale sau animale) și alimentele extrasezon, coapte/maturate forțat.

Pe de altă parte, nu trebuie să vă feriți de:

  • alimentele cu preț redus, aflate la limita datei de expirare-termenul de valabilitate indicat pe ambalaj precede cu mult alterarea reală a produsului
  • mâncarea gătită, chiar dacă este ambalată și vândută în supermarket
  • produse cu ambalaj mai puțin colorat/sofisticat, de la branduri mai puțin cunoscute, dar care au o listă “curată” de ingrediente (simple și puține)
  • ambalajul mai mic, care conține produsul gata feliat/porționat, chiar dacă este mai scump. Fiți adepții lui “puțin și bun”!”, scrie Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel