Sari la conținut

Ce înseamnă valorile modificate ale acidului uric? Alimente și băuturi care cresc riscul de a face gută

gută
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome extrem de dureroase care indică guta

Guta, cunoscută ca şi „boala regelui”, are la baza valori crescute ale acidului uric (hiperuricemia), care poate fi influenţat în mare măsură de o alimentaţie nesănătoasă.

Guta este o formă de artrită care se manifestă prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor, în special în picioare și în degetele mari de la picioare. Principalele simptome ale bolii sunt: durere, edem, roşeaţă şi căldură locală (inflamaţie).

Cauzele hiperuricemiei

Factorii care pot cauza hiperuricemie, adică un nivel ridicat al acidului uric în sânge sunt:

  • medicamente diuretice;
  • consumul excesiv de alcool;
  • genetica (tendințele sunt moștenite);
  • hipotiroidismul (când glanda tiroidă este subactivă);
  • imunosupresoarele – medicamentele care suprimă sistemul imunitar;
  • niacina sau vitamina B3;
  • obezitatea;
  • psoriazisul;
  • insuficiența renală;
  • sindromul de liză tumorală.

În unele cazuri, organismul produce prea mult acid uric și, prin urmare, nu reușește să-l elimine complet, potrivit doc.ro. Acidul uric este un deșeu metabolic, produs de acizi nucleici cunoscuţi sub numele de purine.

O mare parte din acidul uric din organism se dizolvă în sânge și ajunge la rinichi pentru a fi excretat prin urină. Purinele se găsesc în multe alimente și este bine să știi care sunt acestea dacă ai un nivel ridicat de acid uric.

Dacă hiperuricemia este asociată cu guta, modificările făcute în regimul alimentar al pacientului pot să reducă riscul atacurilor de gută și pot încetini progresia bolii și deteriorarea articulațiilor afectate.

Alimentele bogate în purine

– mazăre, fasole, linte;

– hamsii, hering, creveti, sardine, macrou;

– ficat și alte organe;

– NU este recomandat să bei bere și alte băuturi alcoolice, mai ales dacă vrei să scazi nivelul acidului uric.

Alimentele și băuturile cu conținut scăzut de purine

– Brânză și produse lactate;

– Ceai, cafea și băuturi răcoritoare;

– Ouă;

– Fructe si legume;

– Pâine și cereale.

Tabel cu alimente permise în gută

Care sunt nivelurile normale de acid uric din sânge?

Limitele sănătoase sunt între 35 și 70 mg/L. Dacă este peste limita superioară, înseamnă că o persoană suferă de hiperuricemie, care se poate datora unei supraproducție de acid uric în organism sau scăderii eliminării acestuia de către rinichi.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro.

Anumite medicamente pot crește nivelul acidului uric:

  • medicamente diuretice, cum ar fi furosemid și hidroclorotiazidă;
  • medicamente care suprimă sistemul imunitar, mai ales înainte sau după un transplant de organe;
  • aspirină în doză mică.

Oameni celebri care au suferit de gută

Benjamin Franklin – co-fondatorul SUA a fost bolnav de gută și chiar a scris un eseu în care și-a descris simptomele și modul în care a luptat cu această boală neplăcută.

Carlos Velazquez – celebru artist spaniol din Epoca de Aur a picturii spaniole. Guta a fost subiectul multor lucrări ale sale.

Gutenberg – Inventatorul presei de tipar, era cunoscut și pentru vindecarea durerii și a gutei.

Charles Darwin – autorul teoriei evoluției a suferit de gută.

Generalul Jonathan Swift – scriitorul și satiric irlandez, autorul cărții „Călătoriile lui Gulliver”, era bolnav de gută.

James Madison – al patrulea președinte al SUA a avut gută și a fost tratat pentru această boală.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel