Sari la conținut

Ce întâmplă dacă bei zilnic Coca-Cola? Medicii au dezvăluit 6 probleme. Numărul 6 este extrem de grav!

Încă din anii 1830, consumul de băuturi răcoritoare a crescut constant, iar cu progresele tehnologice din ultimele decenii  lucrurile s-au înrăutățit. Factorii de decizie și furnizorii de servicii de sănătate și-au dat seama că consumul ridicat de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr aparține acelei categorii de comportamente alimentare care a fost identificată ca o problemă importantă de abordat în prevenirea și gestionarea obezității și a altor boli conexe.

Dacă Coca Cola sau alte băuturi răcoritoare fac parte din rutina ta zilnică, pregătește-te să experimentezi următoarele:

1. Îți vei influența inconștient alegerile alimentare

Când părinții tăi ți-au spus să bei lapte pentru că este sănătos, ți-au spus asta pentru că laptele este cu adevărat o sursă bogată de proteine, calciu, magneziu, fosfor și vitamina A.

Cu toate acestea, numeroase studii au indicat că un nivel ridicat de consum de băuturi răcoritoare (în special coca-cola), este asociat cu înlocuirea alegerilor de alimente și băuturi mai sănătoase. Ceea ce înseamnă că,  oamenii care beau în mod regulat/zilnic, este mai probabil să aibă deficiențe într-un număr mare de vitamine, minerale și fibre alimentare din cauza alegerilor lor alimentare.

2. Probabil că veți dezvolta carii dentare și eroziune dentară

Consumul regulat de băuturi răcoritoare a fost, de asemenea, asociat cu eroziunea smalțului și carii dentare datorită conținutului mare de zahăr și acidității ridicate. Într-un raport comun realizat de OMS și FAO în 2003, dovezile au indicat o relație strânsă între consumul de băuturi răcoritoare și riscul de eroziune dentară este „probabilă”, în timp ce dovezile referitoare la zaharurile libere care cauzează carii dentare s-au dovedit a fi „convingătoare”.

3. Probabil vei dezvolta fracturi osoase

Consumul de cola și alte băuturi răcoritoare a fost, de asemenea, asociat cu o scădere a densității minerale osoase și o creștere a frecvenței fracturilor osoase atât la copii, cât și la adulți (Petridou et al. 1997; Wyshak 2000; McGartland et al. 2003). S-a constatat că fracturile încheieturii mâinii și antebrațului sunt din ce în ce mai frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani din cauza prezenței copleșitoare a băuturilor răcoritoare și a conținutului lor ridicat de cofeină.

Cola și alte băuturi răcoritoare carbogazoase s-au dovedit, de asemenea, a fi dăunătoare densității minerale osoase la femei, datorită conținutului lor ridicat de cofeină (Tucker et al. 2006). Motivul pentru aceasta este că cofeina a fost identificată ca un catalizator pentru creșterea excreției de calciu în urină, care este un contributor principal și potențial la osteoporoză (Kynast-Gales și Massey 1994).

4. Îți vei crește șansele de a dezvolta boli cronice

În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe studii alarmante. Potrivit studiului american Framingham Heart Study, consumul de băuturi răcoritoare mai mare sau egală cu 350 ml pe zi (care ar fi echivalentul unei cutii) era deja asociat cu un risc crescut de obezitate, un risc crescut de sindrom metabolic, scăderea glicemiei a jeun, circumferință crescută a taliei, hipertensiune arterială, colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută mai mare (nivelurile mai ridicate de LDL vă expun un risc mai mare pentru un atac de cord din cauza unui cheag de sânge brusc într-o arteră) și chiar hipertrigliceridemie (niveluri ridicate de colesterol) (Dhingra și colab. 2007).

În mod similar, US Nurses Health Study II a constatat că acele femei care consumau una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi aveau un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cele care consumau mai puțin de o băutură pe lună. (Schulze et al. 2004).

5. Probabil veți avea efecte secundare adverse din cauza consumului crescut de cofeină

Băuturile răcoritoare de tip Cola care conțin cofeină dețin cea mai mare cotă de piață a băuturilor din întreaga lume. Cofeina, indiferent dacă recunoaștem sau nu, este un drog ușor care dă dependență, care apare în mod natural în ceai, cafea și ciocolată, dar  băuturile răcoritoare  servesc ca sursă principală de cofeină în dieta copiilor. Nivelurile de cofeină din băuturile răcoritoare sunt cuprinse între 40-50 mg per cutie de 375 ml, ceea ce este echivalentul cu o ceașcă de cafea tare.

A fost identificată o legătură puternică între cofeina din cola și sănătatea oaselor, așa cum s-a indicat mai sus. În plus, mai multe studii au confirmat o legătură fermă între băuturile de cola și pietrele la rinichi.

6. Veți risca dezvoltarea cancerului din cauza prezenței benzenului

A existat o mișcare recentă către reglementarea nivelurilor de benzen în apa potabilă și apa îmbuteliată atât la nivel național, cât și internațional. Cu toate acestea, prezența acidului benzoic în băuturile răcoritoare nu este atât de strict reglementată, ceea ce a stimulat o anumită preocupare a mediului și a publicului pentru o reglementare mai strictă a acestei substanțe chimice în aceste băuturi.

Motivul pentru care acidul benzoic este atât de periculos este că funcționează ca și catalizator atunci când intră în contact cu acidul ascorbic (vitamina C) și cu ionii metalici (cum ar fi fierul sau cuprul) pentru a forma substanța chimică cunoscută sub numele de benzen, un cunoscut cauzator de cancer. Reacția chimică are loc de obicei atunci când suntem expuși la căldură sau lumină.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel