Sari la conținut

Ce lucru surprinzător spun specialiştii despre efectele LSD-ului asupra sănătăţii

LSD este numele generic pentru acidul lisergic dietilamida-25. Descoperit în 1938 de către Albert Hofmann, LSD este unul dintre cele mai puternice droguri cunoscute.

După desfăşurarea unui studiu care a inlcus zeci de mii de cetăţeni americani, o echipă de cercetători norvegieni a ajuns la concluzia că celebrul drog de sinteză LSD nu este nociv pentru sănătate, conform unui material publicat de The Independent.

Cercetătorii Pal-Orjan Johansen şi Teri Krebs de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim au examinat statisticile privind consumul de droguri în SUA în perioada 2001 şi 2004, pe 130.000 de cetăţeni americani, dintre care 22.000 au luat un drog psihedelic aşa cum este LSD cel puţin o dată în viaţă.

‘Nu există nicio legătură semnificativă între perioada de utilizare a diferitelor droguri psihedelice sau folosirea LSD-ului în ultimul an, şi o creştere a ratei de manifestare a problemelor de sănătate mentală’, conform materialului publicat de cei doi în revista PLOS One.

Conform acestora, drogurile psihedelice precum sunt LSD, mescalina sau aşa-numitele „ciuperci magice”, nu provoacă probleme cronice de sănătate.

‘Până la urmă orice poate fi riscant; psihedelicele pot exacerba senzaţii trecătoare de anxietate şi confuzie, dar accidentele care duc la traume majore sunt foarte rare. În ultimii 50 de ani zeci de milioane de oameni au luat droguri psihedelice şi totuşi nu există dovezi concludente cu privire la problemele pe care aceste droguri ar putea să le facă pe termen lung”, conform lui Teri Krebs.

Cercetătorii susţin că ideea conform căreia aceste droguri ar afecta sănătatea mentală provine de la un mic număr de cazuri în care pacienţi care erau deja bolnavi mental foloseau astfel de droguri.

În plus, pe lângă faptul că nu este nociv, LSD-ul ar putea fi chiar benefic pentru sănătate. Ambii cercetători norvegieni au publicat un studiu anul trecut în revista British Journal of Psychopharmacology, prin care susţin că administrarea unei singure doze de LSD este un tratament extrem de eficient împotriva alcoolismului. De asemenea, cei doi au recomandat folosirea acestui drog pentru ajutarea persoanelor care suferă de alcoolism.

Cercetătorii de la Trondheim au mai precizat că 59% dintre pacienţii care sufereau de alcoolism şi au primit o doză de LSD, fie s-au lăsat complet de băutură, fie au continuat să bea cantităţi mult mai mici decât înainte de a lua acest drog.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel