joi, iulie 29, 2021

În materie de lactate, chefirul este rege, fie că e vorba de cel preparat în casă, fie de cel din comerț. Este mult mai bine tolerat decât laptele dulce, are puține calorii (50 la 100 de grame) și nenumărate

beneficii, printre care combaterea tulburărilor metabolice și a alergiilor, accelerarea tranzitului și chiar prevenirea aterosclerozei.

Anumite studii creditează chefirul cu proprietăți anticancerigene

Ciuperca de chefir poate fi cumpărată de pe diverse bloguri și site-uri de specialitate. Mulți “crescători” o oferă însă gratuit, întrucât se înmulțește foarte repede. Ciuperca, originară din Tibet, arată ca o conopidă.

Pentru prepararea chefirului, adăugați 1-2 lingurițe din această ciupercă în 200-300 ml de lapte și lăsați între 8 și 24 de ore la fermentat (în

funcție de temperatura mediului ambiant). Recomandat este să nu atingeți ciuperca de metale. După încheierea fermentației, strecurați laptele printr-o sită cu orificii cât mai mici. Spălați ciuperca sub jet de apă rece, după care amestecați-o iar cu o nouă porție de lapte crud. Este nevoie să procedați așa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se mai dezvoltă. O ciupercă sănătoasă este albă ca laptele și, în două săptămâni, volumul ei se dublează, moment în care trebuie împărțită în două. “În compoziția ei intră un lactobacil (bacterie bună care produce iaurtul) și drojdia. Drojdia permite

lactobacilului să fermenteze laptele”, explică Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentație. Chefirul se bucură de o lungă tradiție în protecția sănătății.

Rușii obișnuiau să-l întrebuințeze în spitale și sanatorii pentru a trata dereglările metabolice, ateroscleroza, tuberculoza și dereglările gastrointestinale. “Proprietățile lor au fost demonstrate de-a lungul timpului. Efectul anticancerigen se datorează unei substanțe din granula de chefir numită imidazolină”, conchide Mencinicopschi.

Chefirul e util și în tratarea insomniilor, nevrozelor și chiar în ameliorarea

unor afecțiuni dermatologioce (psoriazis, herpes).

Program de detoxifiere cu lactate

Se recomandă consumul a 100-500 ml de chefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (excepție fac cei care suferă de gastrite și ulcer). Cura durează minimum 20 de zile, se face pauză zece zile, după care se reia. În timpul tratamentului, e interzis consumul de alcool și de grăsimi animale (puteți consuma, în schimb, ulei presat la rece, semințe de dovleac, in, floarea-soarelui, nuci, migdale), sare sau zahăr (poate fi înlocuit cu miere), băuturi acidulate sau condimente. “Dacă suferiți de

gastrită, ulcer, este de preferat să mâncați chefirul în combinație cu alte alimente, de preferat cereale”, recomandă nutriționistul Eduard Adamescu.

În primele zece zile de tratament, tranzitul se intensifică brusc și se formează gaze, după care aceste simptome încep să dispară.

Ultimele stiri

Parteneri