vineri, decembrie 9, 2022

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare. În această zi sunt amintite agonia și rugăciunea lui Isus în grădina măslinilor, trădarea lui Iuda și arestarea lui Iisus.

Ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului.

Săptămâna Mare este în mod tradițional o perioadă de intensă activitate liturgică pentru mulți enoriași, dar devine și o săptămână plină de „mituri” despre ceea ce este interzis în timpul acestei sărbători.

Te-ar mai interesa: Risc de demență: Alimentele ultraprocesate pot acc...

Mai există tradiţia ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, oamenii să-şi spele faţa cu apă nouă sau apă neîncepută în care pun un ou roşu, având credinţa că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.

O altă tradiție spune că, pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înţeles ca o trădare. Există o anumită reţinere la atingeri în Joia Mare. Oamenii îşi dau mâna, dar nu se ating.


Cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg

Joia Mare 2022. Ce este interzis sa faci mâine! Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimăriţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

Te-ar mai interesa: Un streptococ UCIGAȘ face victime printre copii. M...

Prin Sudul țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le când dorința s-a împlinit. Acestă ață și-o pun sub pernă seara, crezând că-și vor visa ursitul, scrie creștinortodox.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private