marți, decembrie 6, 2022

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe 26 Octombrie! Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru, zi în care românii păstrează o serie de tradiții, care sunt diferite în funcție de zona țării.

Pe data de 26 octombrie creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, zi în care se păstrează anumite obiceiuri, în special în mediul rural.

Astfel, cea mai spectaculoasă tradiție este organizarea la țară, în ajunul sărbătorii, a focului Focul lui Sâmedru, care este considerat patronul păstorilor, anunță Realitatea. Oamenii fac focuri în curţi sau pe dealuri, care au rolul de a alunga fiarele, având şi puteri roditoare.

Te-ar mai interesa: Metoda prin care Irina Loghin își curăță organismu...

Conform tradiției, copiii sar peste foc pentru a fi sănătoşi tot anul iar tinerii pentru a se căsători și a fi feriți de necazuri.

Femeile mai în vârstă împart covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate celor care sar peste foc, conform calendarulortodox.ro.

În această zi se pomenesc şi morţii şi se oferă de pomană colivă de Sâmedru dar şi colaci în formă de cruce. Sanmedru era considerat ocrotitorul păstorilor care păstrează o serie de obiceiuri în ajunul Sfântului Dumitru. Oierii pun un cojoc pe iarbă, pentru a vedea ce fel de iarnă va veni. Dacă pe cojoc se așează o oaie neagră, iarnă va fi una blanda, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarna va fi grea.

Te-ar mai interesa: Câtă pâine e indicată pe zi? Nutriționist: ”Mental...

Sursă FOTO: WOWBIZ

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Sfântul Dumitru

Mersul oilor în dimineață de Sfântul Dumitru arată de asemenea cum va fi vremea în iarna care va urmă. Astfel, dacă prima oaie care se va trezi va fi una albă și va merge spre sud, înseamnă că iarnă va fi grea, iar dacă se va trezi una neagră şi va merge pe nord, iarnă va fi blanda.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir sunt multe tradiții frumoase în diferite regiuni ale ţării , în Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pierderi.

Te-ar mai interesa: Cum se usucă hainele iarna. 6 trucuri geniale...

În regiunea Olteniei, oamenii cred că dacă sunt respectate toate tradiţiile acestei sărbători vor fi protejați de pericole și necazuri.

De Sfântul Dumitru se taie și coamă cailor tineri însă este interzisă folosirea piaptanului , în caz contrar acest lucru atrăgând necazuri şi primejdii.

Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru trebuie plătite toate datoriile, chirii, împrumuturi, care au fost făcute cu şase luni în urmă.

Te-ar mai interesa: Medic român: Această apă poate duce la cancer...

Ce este interzis să faci de Sfântul Dumitru. De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagubă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private