sâmbătă, octombrie 24, 2020

Bruxismul se manifestă prin scrâşnirea dinţilor şi, în timp, poate duce la afectarea fanturii prin reducerea dimensiunii dinţilor. Cea mai folosită metodă de tratament este gutiera specială, care se poartă noaptea. În cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstrucţii ale suprafeţelor afectate.

La copii, medicii sunt mai rezervaţi şi nu indică gutiera dacă micuţii au dinţi de lapte. O soluţie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinată sau nu cu tratamente stomatologice.

Citește și:

O boală nocturnă

Stresul reprezintă cauza esenţială a bruxismului, susţin experţii. Multe persoane pot fi inconştiente de faptul că suferă de această boală deoarece se manifestă în special noaptea, în tmpul somnului.

Bruxismul e o boală care constă în încleştarea puternică a maxilarelor şi scrâşnirea dinţilor în mod conştient, atât în timpul zilei, dar mai ales în timpul nopţii. Acest lucru duce, în timp, la abrazarea smalţului dentar, iar în cazurile grave se ajunge la reducerea importantă a dimensiunilor dinţilor din cauza abraziunii puternice, afirmă Lucia Fătu, medic stomatolog.

Citește și:

Cauze la copii: somn agitat şi alimentaţie nepotrivită

În cazul copiilor, bruxismul este frecvent în perioada în care micuţii schimbă dinţii de lapte.

Jumătate dintre copii prezintă acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilăriei sau de o alimentaţie nepotrivită. Recomand părinţilor să aibă grijă cu alimentaţia: ultima masă să fie servită cu cel puţin două ore înainte de ora de somn a micuţului şi să nu fie foarte consistentă. În cazul în care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. În niciun caz nu se pun gutiere pe dinţi de lapte”, e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader.

Citește și:

Soluţii de tratament: gutiere sau reconstrucţie dentară

Există mai multe metode de tratamen al bruxismului. O metodă se referă la folosirea gutierelor în timpul nopţii. Aceste gutiere împiedică manifestarea simptomelor bruxismului în somn.

În cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot abraza. Odată cu abraziunea, etajul inferior ale feţei se micşorează, ceea ce face ca persoana afectată să capete o fizionomie neplăcută. Pentru refacera fizionomiei şi a morfologiei dinţilor este nevoie de reconstrucţii protetice la un număr însemnat de dinţi. “De aceea recomand ca adulţii să facă tratament pentru bruxism de la primele semne”, mai spune Bogdan Bader.

Dacă aveţi un partener care suferă de bruxism, nu este o idee bună să îl treziţi ca să-i atrageţi atenţia. Mult mai eficientă este îndrumarea la psihoterapeut sau la stomatolog.

VARIANTĂ DE TRATAMENT
Psihoterapia poate fi o metodă foarte eficientă de tratare a bruxismului. “Se pot face şedinţe de psihoterapie concomitent cu tratamentul stomatologic sau de la primele semne care arată instalarea bolii. Un tratament făcut pentru o lună, o lună şi jumătate poate fi suficient, rata de succes după intervenţia psihologică fiind de 95
%“, afirmă psihoterapeutul Aliodor Manolea, doctor în ştiinţe medicale.

În privinţa unor astfel de şedinţe făcute copiilor, specialistul spune că se recomandă atunci când se poate avea un dialog cu copilul: acesta trebuie să-şi poată menţine atenţia îndreptată spre obiectul discuţiei cel puţin 10-15 secunde. Captând atenţia micuţilor un timp suficient, se poate interveni pentr inducerea unor stări de conştiinţă modificate. În acest mod, se acţionează foarte eficient pentru eliminarea cauzelor iniţiale declanşatoare înregistrate profund, la nivel subconştient.

Parteneri--