duminică, iunie 4, 2023

Ce patesti daca stai prea mult pe scaun. Un studiu recent, coordonat de profesorul de științe ale sănătății de la Universitatea Simon Fraser, Scott Lear, și Wei Li, a analizat cat de periculoasa este sederea prelungita pe scaun.

Ce patești daca stai prea mult pe scaun. Sans de deces prematur

Cercetările lor au durat aproximativ 11 ani și au determinat că șederea prelungită a fost asociată cu riscul crescut de deces prematur și boli cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

Boli cardiovasculare

„Mesajul general aici este să minimizezi cât de mult stai”, spune Lear. „Dacă trebuie să stați, faceți mai multe exerciții în alte momente ale zilei pentru a compensa acest risc.”

Nu este surprinzător, cei care au șezut cel mai mult și au fost mai puțin activi au avut cel mai mare risc – până la 50 la sută – în timp ce cei care au stat cel mai mult, dar au fost și cei mai activi au avut un risc substanțial mai mic, de aproximativ 17 la sută.

„Pentru cei care stau pe scaun mai mult de patru ore pe zi, înlocuirea unei jumătăți de oră de șezut cu exerciții fizice a redus riscul cu două procente”, notează Lear. „Cu doar unul din patru canadieni care îndeplinesc regulile de activitate, există o oportunitate reală aici pentru oameni de a-și crește activitatea și de a-și reduce șansele de deces prematur și boli de inimă”.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Studiul a descoperit o anumită asociere în țările cu venituri mai mici, ceea ce i-a determinat pe cercetători să speculeze că s-ar putea datora faptului că șederea în țările cu venituri mai mari este asociată de obicei cu un statut socio-economic mai ridicat și cu locuri de muncă mai bine plătite.

Stil de viață
Clinicienii ar trebui să se concentreze pe mai puțină ședere și mai multă activitate, deoarece este o intervenție nesemnificativă financiar care poate avea un beneficiu enorm, notează Lear.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

În timp ce clinicienii trebuie să transmită mesajul despre combaterea stării de ședere cu activitatea, indivizii trebuie să-și evalueze mai bine stilul de viață și să-și ia în serios sănătatea, adaugă Lear.

„Studiul nostru a constatat că o combinație de șezut și inactivitate a reprezentat 8,8% din toate decesele, ceea ce este aproape de contribuția fumatului” (10,6% în studiul lui Lear și Li), potrivit EVZ.

Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...

„Este o problemă globală care are o soluție remarcabil de simplă. Programarea timpului pentru a te da jos de pe scaun este un început excelent.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private