Sari la conținut

Ce pensie va avea un român cu 20 de ani de vechime în muncă

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Ce pensie va încasa un român după ce a muncit 35 de ani? Din nefericire, România se află în fața unei mari probleme: la 35 de ani de cotizare, românii își încasează pensia la circa 12 ani de la ieșirea la pensie.

Acest lucru presupune că foarte mulți dintre aceștia nu recuperează niciodată toți banii cu care au contribuit în timpul vieții active (21,25% din salariu) în formă de pensie.

Însă cu noua lege a pensiilor, ce sumă va încasa un român care se pensionează cu 20 de ani de vechime?

Toate acestea depind de anii lucrați. Cei cu mai mult de 25 de ani de muncă vor beneficia de o pensie mai mare, poate chiar dublă.

„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spune legea, potrivit Gândul.

Cu toate acestea, pentru persoanele care au muncit 20 de ani, pensiile vor rămâne nemodificate, întrucât, în temeiul noii legi a pensiilor, persoanele care au lucrat mai mult de 25 de ani vor beneficia de bani în plus.

Formula de calcul

Pensia este RPV x Numărul total de puncte.

RPV = 81 lei

Totalul numărului de puncte = puncte contributive + puncte de stabilitate + puncte pentru perioadele asimilate și necontributive.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Mai puteți lua următoarele puncte: 0,25 de puncte pentru fiecare an la grupa a a II-a de muncă (20 lei în plus pe an). Se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an la grupa I de muncă (40 lei în plus la pensie), scrie sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel