Sari la conținut

Ce pensii vor primi românii care NU au muncit 15 ani. Au fost făcute primele calcule

pensie
Sursă foto: Getty Images
recalculare pensii

Una dintre întrebările cele mai des întâlnite în rândul pensionarilor se referă la ce se întâmplă cu persoanele care nu au lucrat timp de 15 ani. Potrivit legislației în vigoare, 15 ani constituie pragul minim pentru a beneficia de pensia minimă sau de indemnizația minimă, care este în acest moment de 1.281 de lei.

Dacă un pensionar a muncit 15 ani, însă pensia calculată pe baza contribuțiilor nu atinge 1.281 de lei, atunci statul va interveni pentru a suplimenta pensia până la acest nivel.

Conform unui reportaj Newsweek, circa 1,1 milioane de pensionari încasează pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.

Legea nouă a pensiilor și pensionarii cu o vechime sub 15 ani în muncă

O problemă care revine în mod repetat pe forumurile de discuții este cea legată de impactul noii Legi a pensiilor, ce va intra în vigoare la 1 septembrie, asupra persoanelor cu o vechime între 10 și 15 ani de pensie. Cel mai frecvent răspuns este că acești pensionari nu vor mai avea același drept la pensie ca în legislația anterioară (legea 263/2010).

Cele trei scenarii valabile pentru pensionarii cu mai puțin de 15 ani de vechime, potrivit Newsweek.ro.

Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.

Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.

Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel