Sari la conținut

Ce perioadă de valabilitate are, de fapt, făină și ce poți să pățești dacă o consumi expirată

Sursă foto: Alexa/Pixabay
Făina poate expira relativ repede

Termenul de valabilitate al făinii este mai scurt decât vă puteți imagina, iar detectarea deteriorării poate fi dificilă doar vizual. Aflați totul despre durata de valabilitate a făinii, metodele corecte de stocare și alte informații esențiale. Făina universală obișnuită poate rezista mult timp – un an la temperatura camerei și doi ani la frigider sau congelator. Același lucru este valabil pentru alte tipuri de făină albă, cum ar fi cea de autocreștere, cea de pâine și cea de prăjituri.

Pe de altă parte, făina integrală are o durată de valabilitate mai scurtă din cauza conținutului de tărâțe de cereale și germeni, care se descompun mai repede. Astfel, făina integrală se păstrează până la trei luni la temperatura camerei și până la un an la frigider sau congelator. Aceleași reguli se aplică și pentru făina de ovăz și alte tipuri de făină integrală.

Totuși, făinile bogate în grăsimi, precum cele de migdale și nucă de cocos, au o durată de valabilitate mai scurtă. Grăsimea din aceste făine alternative le face să se deterioreze mai repede decât cele cu amidon. Astfel, făina de migdale și cea de nucă de cocos au o durată de valabilitate de doar trei luni la temperatura camerei și șase luni la frigider sau congelator, la fel ca și alte făini de nuci și semințe fine, cum ar fi cea de in.

Cum prelungești perioada de valabilitate a făinii

Pentru a prelungi durata de valabilitate a făinii, este recomandat să o păstrați într-un recipient etanș sau într-o pungă de congelare sigilabilă, la temperatura camerei sau, ideal, în frigider sau congelator. Temperaturile mai scăzute încetinesc procesul de deteriorare a alimentelor.

Pentru a determina dacă făina s-a stricat, verificați data de valabilitate imprimată pe ambalaj sau, dacă transferați făina în alt recipient, etichetați-l cu această dată înainte de a arunca ambalajul original al făinii. În plus, puteți să vă dați seama de deteriorare prin miros – făina ar trebui să aibă un miros minim sau deloc, iar dacă devine acră sau asemănătoare lutului, este semn că s-a stricat.

„Făina nu ar trebui să aibă miros, sau cel mult un miros minim de nucă sau dulce”, spun nutriționiștii. „Când făina s-a stricat, are un miros mai acru sau mai asemănător lutului”. Deși mirosul este în mod obișnuit destul de subtil, ar trebui să îl puteți percepe.

Ce perioadă de timp mai este bună de consum făina cu termenul de valabilitate expirat:

  • Făina albă: 6-8 luni
  • Făina de orez: 6-8 luni
  • Făina de porumb: 12 luni
  • Făina de cartofi: 8 luni
  • Făina integrală: 4-6 luni
  • Făină cu agent de creștere: 6 luni

Este periculos consumul de făină expirată?

Consumul de făină expirată, în general, nu are consecințe semnificative. De cele mai multe ori, nimic nu se întâmplă în afară de faptul că produsele coapte nu au un gust bun.

Cu toate acestea, există o mică șansă ca consumul de făină expirată să vă îmbolnăvească. Dacă făina râncedă conține cantități mari de micotoxine, vă puteți îmbolnăvi. Micotoxinele sunt compuși toxici produși de anumite tipuri de mucegai.

Însă făina cu atât de mult mucegai are un miros acru destul de puternic, pe care cel mai probabil îl veți percepe imediat ce ați deschis punga sau recipientul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel