Sari la conținut

Ce poate semnala senzația de greață apărută după ce ai mâncat

Senzatia de greata
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Greturile matinale, motive

Senzația de greață după masă. Printre cauzele cele mai comune ale senzaţiei de greaţă sunt răul de mare sau de mişcare, debutul unei sarcini, expunerea la anumite toxine chimice, stresul emoţional (frica), afecţiunile biliare, intoxicaţia alimentară, indigestia, precum şi mirosurile puternice.

Probleme cu bila

În urma fiecărei mese,colecistul (adică vezica biliară) se contractă şi secretă bila în intestine, pentru a dizolva alimentele. Atunci când hrana este bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia. Uneori, bila se mai şi blochează, adică nu se mai elimină, iar digestia se desfăşoară greoi,proces cunoscut sub numele de „bilă leneşă“.

Printre simptomele acesteia se numără şi greaţa, care poate da o stare accentuată de disconfort. Ca să linişteşti starea de greaţă, poţi să iei medicamente, multe din ele se găsesc în farmacie şi le poţi cumpăra fără prescripţie medicală, care amelioreză simptomele de vomă.

Ulcer

Momentul zilei în care te confrunţi cu această stare de rău îţi poate indica şi cauza. Dacă ţi se face greaţă la scurt timp după ce ai mâncat, greaţa sau vărsăturile pot indica un ulcer. Starea de vomă apărută la câteva ore bune după masă poate să fie un semn că suferi de o toxiinfecţie alimentară.

În cazul bacteriilor sau al virusurilor, cum ar fi Salmonella, e nevoie de mai mult timp pentru ca respectivele simptome să apară (din cauza perioa­dei de incubaţie).

Sarcina

Un caz aparte îl reprezintă greaţa şi vărsăturile induse de sarcină care, netratate, pot duce la deshidratare însoţită adesea de scădere în greutate, cu efecte nefavorabile asupra evoluţiei fătului.

Pietre la rinichi

Colicile renale rezultă de obicei atunci când apare un obstacol (calcul sau piatră) în calea evacuării urinei. Durerea se poate extinde în zona abdomenului şi variază ca intensitate,dar poate deveni insuportabilă atunci când calculii traversează ureterele.

Greaţa şi vărsăturile sunt printre cele mai întâlnite simptome ale acestei boli. Durerea se reduce semnificativ după ce pietrele ajung în vezica urinară şi se elimină. Ca să scapi de senzaţia de vomă în această situaţie, poţi să recurgi la un medicament antivomitiv (antiemetic).

Senzația de greață. Alte cauze

Cele mai frecvente afecţiuni  gastrointestinale care se pot manifesta prin greaţă sunt hepatitele virale, gastroenteritele, ingestia de substanţe toxice, gastropareza sau ileusul, ocluzia intestinală, colecistitele acute şi cronice, litiaza biliară. Dintre afecţiunile sistemului nervos central putem aminti:

  • hemoragia cerebrală,
  • hipertensiunea intracraniană,
  • traumatismul cranian închis,
  • migrena.

Greaţa mai poate fi produsă de diferite afecţiuni sistemice precum litiaza renală, expunerea la radiaţii, infecţii grave şi arsuri.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel