Sari la conținut

Ce presupune cea mai bună și durabilă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă

Este unanim acceptată ideea că implantul dentar este cea mai bună și durabilă soluție pentru înlocuirea dinților lipsă, iar beneficiile acestora sunt incontestabile.

Dr. Denisa Zaharia, specialist ortodont, a explicat, pentru Doctorul Zilei, ce este implantul dentar și ce presupune procedura de aplicare a unuia.

Orice dinte lipsă implică o înlănțuire de efecte negative, iar implantul dentar acoperit cu o coroană ceramică se va comporta similar unui dinte natural, îți redă zâmbetul de care ai nevoie, siguranța în masticația alimentelor, practic îți schimbă complet viața.

      Ce este de fapt un implant dentar? Implantul dentar este o piesă din titan, material biocompatibil 100% cu gingia și osul, care se inserează în os pentru a înlocui rădăcina unui dinte pierdut. Acest șurub se acoperă cu o coroană ceramică care imită perfect dintele natural. Implantul este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere este aproape nulă. Riscul ca acesta să fie perceput ca un corp străin și să fie respins de organism este extrem de mic, sub 1%. Inserția implantului este urmată de o perioadă de osteintegrare, în care celulele osoase se atașează de suprafața implantului , iar aceasta poate varia în funcție de pacient.

Procedura de aplicare a implantului este extrem de simplă, are o durată scurtă de 15-20’, se execută sub anestezie locală și nu este dureroasă. Sigur că depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, dar pe o scală a durerii, inserarea implantului dentar este mult mai puțin dureroasă decât o extracție sau decât îndepărtarea nervului unui dinte. Ulterior pacientul poate resimți un disconfort, o jenă în masticație, dar i se vor prescrie analgezice și antibiotic și își va putea relua igiena și celelalte obiceiuri. Evoluția tehnologiei digitale, a materialelor utilizate, ultraspecializarea medicului fac ca procedura să fie extrem de sigură și cu rezultate garantate.

Provocarea este însă în cazurile dificile, atunci când a trecut mult timp de la pierderea dinților, când osul se atrofiază, când dinții rămași pe arcadă au migrat. Astfel de cazuri complexe le tratăm la noi in clinica, la Perfectdent, printr-o abordare multidisciplinară, când de multe ori trebuie să asociem un tratament ortodontic de îndreptare și repoziționare a dinților, să creăm spațiu pentru implanturi, să tratăm corect dinții rămași pentru a nu compromite implanturile care se vor aplica. Sunt cazuri în care ne ajută tehnologia computerizată în precizia intervenției, dar și experiența medicului implantolog, abilitățile lui de a executa intervenția de inserare a implanturilor cu cea de adiție osoasă sau lifting de sinus.

Sunt scumpe implanturile dentare? Deși implantul dentar reprezintă soluția ideală de înlocuire a dinților lipsă, mulți pacienți sunt reticenți la această soluție din perspectiva prețului. Dar dacă trebuie să luăm în considerare faptul că pentru un dinte pierdut trebuie să facem o lucrare din trei elemente, care trebuie să cuprindă și dinții vecini, care trebuie șlefuiți, rezolvarea devine extrem de clară. Ca urmare a marii varietăți de tipuri de implanturi care există la noi pe piață, implantul dentar a devenit soluția de elecție în cazul unui dinte pierdut, raportându-ne la beneficiile obținute.

În ceea ce privește limita de vârstă, implantul se aplică după ce se încheie creșterea la nivelul maxilarelor, 18-19 ani la băieți și 17-18 ani la fete, iar o limită superioară nu există. Sunt frecvente situațiile la copii și adolescenți când se ajunge la decizia extracției unor dinți permanenți compromiși. Printr-un cumul de factori, dieta și igiena necorespunzătoare, lipsa vizitelor la medicul stomatolog și netratarea la timp, sau tratamente incorect efectuate, duc la complicații ale unor leziuni carioase și se ajuge la decizia de a extrage un dinte și a pune implant sau de a trata. Întotdeauna recomand la noi în clinică tratamentul dinților care pot fi salvați și nu alegerea cu ușurință a soluției de implant, care trebuie să știm că are o durată de viață medie de 15 ani.

Ca urmare, acum pot fi salvați dinți prin tehnicile utilizate cu ajutorul microscopului dentar, dinți care altă dată se extrageau cu ușurință fără a li se da vreo șansă. Chiar și când se ajunge la decizia de extracție a unui dinte permanent la copii și adolescenți, ca și în situațiile de anodonții (lipsa migurilor unor dinți), este dificil de multe ori să menții spațiul până la vârsta optimă de inserare a implantului (18 ani) și există riscul ca osul să se resoarbă în acest timp, pierzând rădăcina dentară care este un stimul pentru os. Ca urmare, de multe ori alegem închiderea spațiului de pe arcadă prin aplicarea unui aparat dentar, tratamentul ortodontic rezolvă problema și nu mai este nevoie de implant. Este important însă ca fiecare caz să fie foarte corect evaluat și să luăm cea mai bună decizie pentru pacient.

Acelați lucru este valabil și pentru pacientul adult. Dacă avem unul sau mai mulți dinți lipsă, este recomandat întotdeauna și un consult la medicul ortodont, pentru că, de multe ori se asociază tratamentul ortodontic cu cel chirurgical. Un aparat dentar corectează dinții înghesuiți și mușcătura dacă este cazul, și ulterior se vor insera implanturile dentare în spațiile rămase. Tratamentul trebuie să fie individualizat pentru fiecare pacient, trebuie văzut în ansamblu, astfel încât să-i oferim un rezultat stabil și durabil în timp. Un diagnostic corect și un plan de tratament corect, asociate cu calitatea materialelor utilizate (implant, os, membrane), cu aparatura ultramodermă și tehnologia digitală, când este cazul, asigură succesul pe termen lung al implantului dentar.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel