Sari la conținut

Ce presupune și cum se poate face testul rapid pentru depistarea COVID-19

a aparut
Primul infectat cu covid s-a infectat si a doua oara

Din cuprinsul articolului

Testul rapid pentru depistarea COVID-19. Testarea pentru SARS Cov-2 este de două tipuri: testul pentru prezența virusului și testul rapid pentru depistarea anticorpilor

Testul care depistează prezența virusului : RT-PCR (Reverse Transcription & Real Time Polymerase Chain Reaction).

SARS Cov-2 este un virus de tip ARN (genomul sau nu conține ADN, ci ARN), iar testul combinăa 2 teste: reverstranscripția ARN-ului viral al SARS Cov-2 în ADN (revers transcription PCR) și amplificarea AND-ului astfel obținut (Real Time PCR), în acest fel putând fi detectată și cuantificată prezența virusului.

  • este singurul test existent în prezent în lume care diagnostichează prezența virusului,
  • rezultatul este disponibil în câteva ore de la intrarea în lucru a probei,
  • aparatele de PCR lucrează cu chituri de zeci-sute de probe, o tranșă de probe se pune în lucru în momentul în care s-a colectat numărul de probe complet pentru un tur de lucru, de aceea rezultatele în timp real sunt gata în 12-24 de ore

Materialul biologic se poate recolta din exsudatul faringian/exsudatul nazal/secrețiile bronșice/amprentă anală. Primele două situsuri de recoltare sunt folosite în mod obișnuit în practică și sunt utile mai ales la pacienții cu simptome localizate la nivelul căilor aeriene superioare, în formele clinic ușoare și moderate.

RT PCR din secrețiile bronșice prelevate prin bronhoscopie și lavaj bronhoalveolar sunt necesare la pacienții care nu mai au simptome de căi respiratorii superioare ci pneumonie/ bronhopnemumonie, deci la cei cu forme severe și critice. Amprenta anală este necesară în scopuri de cercetare, pentru analiza diferitelor efecte fiziopatologice și implicații clinice

Deăi sensibilitatea și specificitatea testului este foarte înaltă (peste 96,5%) nu este absolută, existând și posibilitatea foarte mică de teste fals pozitive și fals negative, acestea depinzând de mai mulți factori, de la momentul bolii în care se face recoltarea, tehnica de recoltare, până la eroare de laborator (deși mai puțin probabilă fiind în buna măsură automatizată).

Testarea este posibilă doar în laboratoare speciale, acreditate, care aparțin de unele spitale sau deservesc anumite spitale (de stat sau private), și doar la recomandarea medicilor specialiști din acele spitale și a medicilor specialiști epidemiologici de la DSP. Nu se pot efectua la cerere.

Testul rapid pentru depistarea COVID-19

Acest test nu depistează prezența virusului, ci prezența anticorpilor pe care organismul uman îl dezvolta în urma contactului cu virusul. întrucât anticorpii nu se produc din primul moment al contactului cu virusul, și în plus au o curbă de creștere relativ lentă, există un interval de timp între momentul infectării și momentul în care titrul (concentrația) de anticorpi în sânge este suficientă, în care testul este negativ deși virusul este prezent în organism.

Acesta este motivul pentru care nu poate fi folosit pentru diagnosticarea bolii, ci ca instrument care ne arată imunitatea dobândită prin boală (sau vaccinare). Rolurile sale sunt :

  • de a depista imunitatea și este folosit preponderant ca măsură epidemiologică de a studia prevalența bolii într-o populație sau regiune, în scopul de a ghida măsurile medicale, sanitare și organizatorice social;
  • de a tria persoanele în vederea testului PCR atunci când există suspiciunea de boală (rol controversat și dificil de gestionat în timpul unei pandemii datorită volumelor mari de testat)

Se efectuează din sânge, de cele mai multe ori din sângele capilar prelevat de la nivelul unui deget, iar rezultatul este disponibil pe loc (5-15 minute).

În prezent nu se efectuează în România. Atunci când vor fi efectuate nu se vor putea achiziționa din farmacii sau online și vor fi efectuate de personal medical autorizat de către DSP pentru eșantioane de populație constituite de către DSP în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publica și Institutul Național de Statistică, în locații și cu proceduri reglementate strict juridic.

Informații oferite de Dr. Mela Stanculete, Concierge Doctor Intermedicas.

Sursa: intermedicas.com. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel