duminică, iunie 4, 2023

Principalul motiv care duce la pierderea podoabei capilare este carenţa unor substanţe esenţiale (vitamine, fier, săruri minerale) din organism. Dezechilibrele hormonale, stresul şi factorii externi toxici (în special produse cosmetice) pot şi ei să fie responsabili de căderea părului, în special la femei.

Pentru ca tratamentele să aibă efect trebuie mai întâi identificată cauza care generează problemele cu ajutorul unor analize recomandate cel mai bine de medici dermatologi.

Te-ar mai interesa: Nu ești gras, ai stomacul umflat. Cum puteți scapa...

Părul cade în smocuri din cauza stresului

Stresul poate să ducă la o cădere a părului la aproximativ opt săptămâni de la consumarea momentului stresant.

„Căderile de păr cauzate de stres se fac în smocuri sau «poieniţe de păr»”, explică prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de dermatologie a Universităţii de Medicină „Gr. T. Popa”, din Iaşi. În acest caz, părul se poate regenera în timp, iar medicii susţin că mai întâi trebuie „anihilate” motivele stresului şi abia după aceea se folosesc tratamente pentru regenerarea lui.

„Dacă stresul nu poate fi îndepărtat, se poate încerca un tratament homeopat, dar se poate ajunge până la tratament cu tranchilizante şi sedative, în funcţie de severitatea şi durata stresului”, completează conf. dr. Daciana Brănişteanu, dermatolog.

Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...

Sarcina afectează echilibrul hormonal care are ca efect căderea părului. „Dezechilibrele hormonale ovariene sunt cel mai des întâlnite la femei. Şi dezechilibrele tiroidine pot avea ca efect căderea părului”, susţine Daciana Brănişteanu. După ce trece această perioadă organismul se reechilibrează şi părul nu mai cade.

Anticoncepţionalele pot fi şi ele o cauză a căderii părului, mai ales dacă au estrogen şi progesteron. Ca tratamente trebuie să apelaţi la o corecţie hormonală, în paralel cu tratamentul pentru stimularea creşterii părului. După chimioterapie este normal ca unul dintre efectele secundare să fie pierderea podoabei capilare.

Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...

„Toxina ajunge la rădăcină şi o asfixiază şi de aceea se produc căderi bruşte, totale, ale părului. Cel mai des o întâlnim la cancerul de sân, însă după o perioadă de trei luni de la încetarea tratamentului părul ajunge să se regenereze”, explică medicul Anca Zbranca.

Codiţele şi placa degradează podoaba capilară

Substanţele folosite pentru vopsirea părului produc ruperea lui de lângă rădăcină din cauza oxidanţilor. Cel mai periculos proces care deteriorează părul este decolorarea lui, din cauza concentraţiei mare de oxidanţi.

Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...

Un alt factor care afectează părul este aplicare de şuviţe. „Tehnicile de coafare prin care se realizează tracţiunea părului ( întinderea cu placa, codiţele hawaiane) exercită presiune asupra firului de păr şi îl degradează”, atenţionează medicul Daciana Brănişteanu.

TRATAMENTE

Dermatocosmetice, vitamine speciale pentru păr

  • Pentru regenerarea părului, puteţi folosi tratamente care măresc debitul de sânge la rădăcina firului şi îl hrănesc (dermatocosmetice).
  • Puteţi apela şi la adjuvanţi care să-i stimuleze creşterea, care se găsesc în şampoane şi loţiuni, pe care le administraţi dimineaţa şi seara.
  • Aminoacizii, oligoelementele şi vitaminele speciale pentru păr, piele şi unghii (biotină, cisteină, vitamine din grupul B) pot fi şi ele de ajutor.
  • Soluţiile pentru tratament local trebuie să conţină aminexil, minoxidil care stimulează creşterea părului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private