sâmbătă, octombrie 1, 2022

Sforăitul este o tulburare a somnului destul de comună, însă la baza ei stau cauze diverse care, ignorate, pot provoca probleme grave de sănătate.

Afecţiunea apare la persoanele de orice vârstă, fiind însă mai frecventă la bărbaţii de vârstă medie, supraponderali sau obezi.

„Sforăitul poate să apară uneori sau poate să fie agravat de consumul de alcool, de utilizarea miorelaxantelor (medicamente care favorizează destinderea musculară) sau a benzodiazepinelor (medicamente utilizate în tratarea anxietăţii şi insomniei)”, precizează Elena Lățcan, medic ORL-ist.

Te-ar mai interesa: Studiu: Demența, una dintre afecțiunile cauzate de...

Evitaţi să dormiţi pe spate!

Alţi factori care favorizează apariţia sforăitului sunt dormitul pe spate, nasul înfundat, inflamaţia faringelui (faringita) sau a amigdalelor (amigdalita).

Unele persoane sforăie numai în sezonul alergiilor (primăvara) sau atunci când au o infecţie a sinusurilor.

Sforăitul cronic este provocat de astuparea parţială a căilor respiratorii, ca efect secundar al anumitor boli sau defecte anatomice.

Obezitatea, una dintre cauze

Conform medicului, sforăitorii cronici sunt persoane cu modificări anatomice ale căilor aeriene superioare provocate fie de anumite boli endocrine, precum hipotiroidismul (producţia insuficientă de hormoni tiroidieni) sau acromegalia (creşterea deformantă, în grosime şi lăţime, a oaselor şi a ţesuturilor moi), fie de obezitate.

Te-ar mai interesa: Când este Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie ...

„Obezitatea, prin depunerea de ţesut adipos la nivelul faringelui, reduce suprafaţa faringelui, modifică axul acestuia şi pune muşchii dilatatori ai faringelui într-o poziţie mai putin favorabilă menţinerii faringelui deschis”, explică dr. Elena Lățcan.

Pe de altă parte, sforăitul apare şi la persoanele cu structuri osoase mici ale faringelui (cei care suferă de micrognaţie sau retrognaţie) sau cu structuri musculare voluminoase (macroglosie), mai spune specialistul.

Te-ar mai interesa: Total diferit de cum îl știm! Cum s-a dus Becali l...

 Somnolenţă în timpul zilei

Persoanele care sforăie frecvent sunt supuse riscului unor probleme grave de sănătate. Apneea de somn (întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului de cel puţin 10 secunde) este cel mai adesea asociată cu sforăitul cronic, fiind şi cauza altor afecţiuni.

Un prim efect este fragmentarea somnului, care generează somnolenţă în timpul zilei, tulburări de memorie, de atenţie şi concentrare, iritabilitate etc.

Te-ar mai interesa: Unitate medicală închisă din lipsă de curent. Comu...

Risc ridicat de boli de inimă

Pe de altă parte, afecţiunea determină oxigenarea defectuoasă a sângelui, ceea ce obligă inima să pompeze mai repede, ducând la creşterea tensiunii arteriale şi la un risc crescut de boli cardiovasculare.

Tratamentele pentru sforăit sunt diverse şi vizează cauzele şi complicaţiile afecţiunii. Dacă există elemente care blochează parţial trecerea aerului, precum amigdalele mari sau polipi, ele sunt eliminate chirugical.

Te-ar mai interesa: Îndrăgita Gina Bradea, operată de urgență. Ce a tr...

Măsuri simple care pot reduce sforăitul

„Dacă nu există obstrucţii localizate, tratamentul ORL de rigidifiere a vălului palatin poate ajuta sforăitorul simplu”, mai spune medicul.

Există şi câteva măsuri pe care le puteţi lua personal. Evitaţi să dormiţi pe spate, nu consumaţi alcool seara şi evitaţi administrarea de relaxante musculare şi de medicamente care reduc anxietatea (Diazepam, Clonazepam, Alprazolam).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private