Sari la conținut

Ce probleme de sănătate cauzează suferința din dragoste?

viata
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi care îți pot schimba viața

Iubirea ne afectează sănătatea în atât de multe feluri. Contribuie atât la fericirea pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar sentimentele euforice și puterea iubirii pot îmbunătăți sănătatea fizică, emoțională și mentală.

Iubirea ne poate da o reacție fizică. Un ritm cardiac accelerat, fluturi în stomac, pupile dilatate, palme transpirate, dificultăți în găsirea cuvintelor, dorința instinctivă de a atinge fizic sunt doar câteva moduri în care dragostea ne poate afecta fizic.

Multe studii au arătat că o relație sănătoasă și de susținere – fie ea romantică, familială, de prietenie sau altfel – poate fi legată de o stimă de sine mai mare, de un sentiment sporit de valoare de sine și de o mai bună încredere în sine.

Schimbări hormonale atunci când suferim din dragoste

Iubirea, indiferent de forma în care vine, îi ajută pe oameni să încorporeze comportamente mai sigure în viața lor de zi cu zi, reduce anxietatea (îngrijorarea, nervozitatea) și scade șansa de a dezvolta depresie sau o altă formă de boală mintală.

Iubirea îți schimbă chimia creierului temporar. Acești fluturi care flutură în stomac pot fi contribuiți la chimicalele creierului. Sentimentul palpitant al inimii tale sărind dintr-un ritm sau sărind din piept poate fi atribuit și unei eliberări de substanțe chimice din creier. Mai multe substanțe chimice și hormoni cerebrali pot fi atribuite iubirii, dar două se remarcă în mod specific: dopamina și oxitocina.

Când hormonul de stres devine cronic, se reduce capacitatea de a-ți face amintiri noi. Poate că asta e soluția creierului de a nu-și aminti ce i-a cauzat stresul.

Iubirea poate crea dependență, ca un drog, din cauza hormonilor pe care creierul nostru îi eliberează atunci când devenim cu adevărat atașați de cineva sau ceva. Dopamina și oxitocina, în special, sunt hormoni care ne fac să ne simțim bine și dorim să repetăm comportamente și sunt eliberați la niveluri ridicate atunci când suntem îndrăgostiți.

Sistem imunitar slăbit când suferim din dragoste

Ești mult mai predispus la a te îmbolnăvi. Stresul și durerea vor determina producerea a mai puține celule albe, care luptă cu infecțiile.

Dezechilibre alimentare și îngrășare

Când viața ne îngenunchează, sistemul nostru imunitar slăbește și începem să avem pofte, de obicei alimente pline de sare, zahăr, carbohidrați și grăsimi, fără mulți nutrienți.

Conceput pentru a susține răspunsul corpului la luptă sau fugă, prea mult cortizol pe o perioadă de timp poate contribui la anxietate, greață, acnee și creștere în greutate – toate acele simptome neplăcute mentale și fizice asociate cu inima frântă.

Suferința în dragoste poate provoca o cantitate mare de stres, mai ales dacă pierderea este bruscă. Acest stres poate afecta modul în care ne simțim emoțional și fizic și poate dura săptămâni, luni sau chiar ani pentru a ne recupera.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel