luni, ianuarie 30, 2023

Intoxicația alimentară, numită și boală alimentară, este o boală cauzată de consumul de alimente contaminate. Organismele infecțioase – inclusiv bacterii, viruși și paraziți – sau toxinele acestora sunt cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare.

Organismele infecțioase sau toxinele lor pot contamina alimentele în orice punct de procesare sau producție. Contaminarea poate apărea și acasă dacă alimentele sunt manipulate sau gătite incorect.

Te-ar mai interesa: Ce spune numărul zodiei tale despre tine! Astrolog...

Simptomele toxiinfecțiilor alimentare, care pot începe în câteva ore de la consumul de alimente contaminate, includ adesea greață, vărsături sau diaree. Potrivit Mayo Clinic, cel mai adesea, toxiinfecțiile alimentare sunt ușoare și se rezolvă fără tratament. Dar unii oameni trebuie să meargă la spital.

Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București a explicat totul despre toxiinfecțiile alimentare și despre felul în care le putem evita.

”În primul rând este o dovadă în plus de întoarcere la normalitate. Nu mai vorbim doar de infecția cu SARS-COV2, ci vorbim și despre toxiinfecțiile alimentare. Despre ele vorbim în tot timpul anului mai ales în sezonul cald. Sunt până la urmă infecțiile care apar odată cu vacanțele, indiferent de vârstă”, a declarat pentru DC Medical, medicul Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

Care sunt persoanele cele mai vulnerabile pentru o toxiinfecție alimentară?

Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome, și anume greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital.

”În momentul în care sunt persoanele în extremele de vârstă sau persoane care au afecțiuni cronice, au o probabilitate mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Aici amintesc faptul că sunt frecvente situațiile în care am deshidratare sau pot apărea complicații în sfera renală. Toxiinfecțiile alimentare, chiar dacă cele mai multe dintre ele trec ca și ploaia de vară, pot da și complicații. Să nu uităm că prin definiție înseamnă că la o masă unde sunt mai mulți participanți, există riscul ca mulți dintre ei să facă infecția digestivă”, mai explică medicul.

Te-ar mai interesa: Alimentul care scade cu 60% riscul de cancer pancr...

Cum putem preveni o toxiinfecție alimentară? Regulile de bază

Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară este necesară respectarea unor reguli simple. Igiena corespunzătoare a mâinilor este absolut necesară.

”Sfatul meu este acela de a ne aduce aminte cum este cu spălatul pe mâini cu apă și săpun. Revin cu regulile de igienă de bază și cu care ne-am învățat în pandemie. Mă aștept ca în sezonul de vară care urmează să putem sta mai bine în raport cu anii dinainte de pandemie. Dacă suntem persoane cu un sistem imunitar echilibrat și nu există o simptomatologie, putem să rezolvăm și acasă.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

Pentru cei care sunt vulnerabili atunci când starea generală este proastă, în momentul în care mă deshidratez și nu am cum să mă hidratez pe cale orală, înseamnă că am nevoie de o perfuzie și atunci trebuie să mă ajute un medic.

Odată cu venirea sezonului cald și alimentele trebuie verificate pentru că sunt alimente care sunt considerate perisabile, pot fi o sursă de toxiinfecție alimentară. Că vorbim de lactate, carne, ouă. Până la urmă nu este vorba doar despre acestea, orice aliment poate fi contaminat. Trebuie să respectăm termenul de valabilitate pentru produsele perisabile, trebuie să fim atenți”, a mai precizat Adrian Marinescu

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă iei o linguriță de oțet înaint...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private