marți, august 9, 2022

Ce riscăm dacă facem sport în zilele toride de vară și cum putem include exercițiile fizice vara fără a ne pune sănătatea în pericol? 

Chiar și pentru cei obișnuiți cu exercițiile fizice zilnic, zilele caniculare de vară pot pune probleme serioase. Când este mai bine să facem mișcare și când este bine să stăm potoliți pentru a nu ne periclita sănătatea?

Ei binem, ideal ar fi ca în aceste zile toride să putem face mișcare dimineața, la primele ore, într-un parc, în natură, acolo unde este multă verdeață.

Te-ar mai interesa: Simptome ale piciorului diabetic: semne ascunse al...

Totodată, avantajul practicarii unei activitati fizice de dimineata este ca in urma acesteia ramanem cu un tonus bun atat fizic, cat si psihic pe parcursul intregii zile. Pe de alta parte, cei care fac sport seara ard caloriile si elimina tensiunea si stresul acumulate peste zi.

Astfel că merg la culcare super relaxați și fără stresul acumulat de peste zi.

antrenamentul cardio
Sursa: Unsplash

Dar exista persoane la care activitatea fizica este daunatoare. De regula, printre acestea se numara persoanele cu afectiuni serioase cardiovasculare si cele cu boli ce tin de aparatul osos, la acestea din urma efortul fizic cauzand un disconfort semnificativ.

Te-ar mai interesa: Greșeli de machiaj care ne îmbătrânesc. Cum trebui...

De asemenea, exista situatii in care si la cei perfect sanatosi activitatea fizica poate fi daunatoare.

Un exemplu in acest sens il reprezinta temperaturile peste 32° Celsius. In aceasta situatie medicii recomanda evitarea efectuarii sportului de orice fel.

Chiar și sportivii pot avea probleme pe caniculă

Indiferent de condiția fizică, chiar și la sportivii de performanță, este recomandat să se evite eforturile prelungite când este prea cald.

Te-ar mai interesa: Horoscop: Ce plantă ți se potrivește în funcție de...

Ce se întâmplă altfel? Ei bine, dacă facem efort pe caniculă, organismul este suprasolicitat si pot fi agravate afectiuni preexistente sau pot aparea atacuri ce se manifesta prin senzatie de constrictie toracica si respiratie ingreunata.

Nu de putine ori s-a intamplat ca persoanele care ignora recomandarile medicilor sa resimta greata, ameteli si sa ajunga chiar la pierderea cunostintei.

Persoanele sedentare trebuie sa stie ca prin practicarea exercitiilor fizice aparatele si sistemele organismului isi vor creste performantele functionale si isi vor imbunatati activitatea, consolidandu-si structura.

Te-ar mai interesa: Lucrezi de acasă? Iată locul din casă pe care ar t...

Cei care doresc neapărat să facă mișcare, pot opta între activități ca: înot, bicicletă sau mers la sală… Așa nu vor risca să-și pună sănătatea în pericol și vor face și mișcare.

Iar când temperaturile coboară sub 3o de grade și nu mai există acel disconfort termic, se poate face mișcare și în aer liber, în timpul zilei.

Firește, este bine să evităm totuși anumite ore, cum ar fi intervalul cuprins între 12 și 17.

Te-ar mai interesa: Băutura banală care ar putea reduce simptomele end...

Iar când mergem să facem sport, să nu uităm să ne hidratăm (în niciun caz cu apă rece) și să purtăm un echipament lejer și, cât de poate, din țesături naturale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private