Sari la conținut

Ce s-a descoperit în cel mai recent studiu despre CAFEA

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Ce s-a descoperit în cel mai recent studiu despre CAFEA. Potrivit unui nou studiu, cafeaua apără împotriva unor boli grave.

Cafeaua conține peste 1.000 de substanțe chimice naturale, dintre care multe sunt benefice pentru sănătatea umană. Dar ea este asociată și cu un risc mai mic de a dezvolta boli hepatice cronice.

Ce este boala hepatică cronică?

Este un proces de inflamație persistentă, care provoacă distrugerea și regenerarea țesuturilor hepatice. Acest lucru duce la dezvoltarea țesutului cicatricial (fibroză) și a cirozei hepatice. În unele cazuri, ciroza poate duce la cancer hepatic .

Boala hepatică cronică include boala hepatică alcoolică , boala ficatului gras non-alcoolic și hepatita virală cronică . De asemenea, poate rezulta din cauze genetice sau autoimune.

Un nou studiu publicat în BMC Public Health a investigat ce tipuri de cafea (instant, măcinată sau decofeinizată) ar putea contribui la reducerea riscului de boală hepatică cronică (CLD).

Veștile sunt bune pentru toate tipurile de cafea: studiul a arătat că toate tipurile de cafea pot acționa în mod protector .

Confor studiilor anterioare, cafeaua poate proteja împotriva dezvoltării CLD, inclusiv a cirozei și a cancerului hepatic. În noul studiu, cercetătorii au vrut să vadă în mod specific dacă cafeaua măcinată, instant sau decofeinizată este mai eficientă în protejarea sănătății ficatului.

Ce spun cercetătorii

Pixabay_cafea

Oamenii de știință au folosit date din UK Biobank. Participanții au răspuns la întrebări despre istoricul lor medical și stilul de viață, au fost supuși unui examen fizic și au furnizat probe de urină și de sânge.

Datele privind consumul de cafea au fost colectate prin intermediul unui chestionar. Participanții au fost întrebați câte cești de cafea au băut în fiecare zi și ce tip de cafea.

După unele excluderi (persoane care și-au retras consimțământul sau care sufereau deja de boli hepatice cronice), au fost incluși în acest studiu 494.585 de participanți. Aceștia au fost urmăriți timp de o durată medie de 10,7 ani.

În general, studiul a constatat că băutorii de cafea (toate tipurile de cafea combinate) au avut un risc mai mic de boală hepatică cronică și de deces în comparație cu cei care nu beau cafea.

În timpul urmăririi, au existat:

9.039 de cazuri de CLD sau steatoză (ficat gras), 184 de cazuri de cancer hepatic și 301 decese din cauza bolii hepatice cronice.

Consumul mediu de cafea a fost de 2 cești pe zi . Dintre participanții care au băut cafea:

19% au consumat cafea decofeinizată
55% au consumat cafea instant
23% au consumat cafea măcinată (inclusiv espresso)

În comparație cu non-băutorii, băutorii de cafea au avut:

21% mai puține șanse de a dezvolta boli hepatice cronice
20% mai puține șanse de a dezvolta o boală hepatică cronică sau grasă și
49% mai puține șanse de a muri din cauza unei boli hepatice cronice

„TOATE tipurile de cafea (inclusiv cafea decofeinizată, instant și cafea măcinată) a fost asociat cu un risc redus de rezultate ale bolilor hepatice, ” a declarat Dr. Jonathan Fallowfield, cercetător principal și președinte al Translational Liver Research la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorii notează că cea mai mare reducere a riscului pentru diferite rezultate de sănătate a părut să atingă un vârf cu 3-4 cești de cafea pe zi.

„Ceea ce arată studiul nostru actual este că și cafeaua decafeinizată pare să confere efecte protectoare,” spune Dr. Fallowfield.

Beneficii CAFEA

„Cafeaua conține peste 1.000 de substanțe chimice, inclusiv alcaloizii cafeină și trigonellină, acizi fenolici, cum ar fi acizii clorogenici, și uleiuri diterpenice, cum ar fi cafestol și caveol ,” spune Dr. Fallowfield.

Unii dintre acești antioxidanți și substanțe chimice sunt considerate a fi benefice pentru sănătatea umană, inclusiv cafeina, acidul clorogenic, caveol și cafestol.

Desigur, cafeaua decofeinizată este lipsită de cofeină, iar cafeaua filtrată și cea instantanee au doar urme de caveol și cafestol, dar toate par a fi eficiente în reducerea riscului de boli hepatice cronice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel