Sari la conținut

Ce să adăugați în mâncare când mâncați grăsimi ca să nu luați în greutate

Un nou studiu a scos la iveală că o cantitate mai mare de sare adăugată în mâncare în cazul unei diete bogate în grăsimi, previne îngrășarea.

Cercetătorii au fost surprinși să afle că șoarecii de laborator care au fost hrăniți cu alimente bogate în grăsimi și cu multă sare nu s-au îngrășat mai mult decât cei care au avut o dietă normală.
Studiile au fost publicate în Scientific Reports și sugerează că îndemnul de a scădea cantitatea de sodiu ingerată poate avea consecințe neașteptate, potrivit autorilor studiului.

”Oamenii se concentrează pe câte grăsimi și cât zahăr are mâncarea pe care o consumă, însă studiul nostru demonstrează că sodiul are un efect mai mare asupra greutății corporale”, a spus Justin Grobe, unul dintre autorii studiului și profesor la Universitatea Iowa Carver College of Medicine.

Echipa de cercetători a vrut, inițial, să testeze ipoteza potrivit căreia grăsimile și sarea ar acționa împreună pentru a crește atât consumul de alimente si a duce la creșterea în greutate.

Pentru a proba teoria, cercetătorii au hrănit mai multe grupuri de șoareci  cu diferite diete și au evaluat cât au luat în greutate cobaii din grupuri. Un grup de șoareci a consumat o dietă standard cu mâncare specială pentru rozătoare, în timp ce alte grupuri au consumat alimente cu un conținut mare de grăsimi și diferite concentrații de sare-0.25-4%.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au luat mai mult în greutate au fost cei care au consumat alimente bogate în grăsimi și cu cel mai mic conținut de sare, câștigând aproximativ 15 de grame pe perioada de studiu (16 săptămâni). Șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi care au consumat o cantitate mai mare de sare a avut un nivel de creștere în greutate de aproximativ 5 grame, similar cu cel experimentat de șoarecii care au avut o hrană standard de rozătoare.

Cercetătorii au investigat apoi de ce o cantitate mai mare de sare a dus la o creștere minimă în greutate. După analizarea a patru factori cheie care afectează echilibrul energetic la animale, au descoperit că nivelul de sare dietetice a influențat cât de eficient au digerat alimentele și cât de multă grăsime a fost absorbită de către organism.

„Suprimarea creșterii în greutate a fost determinată de capacitatea sodiului de a împiedica eficiența tractului digestiv de a extrage caloriile din alimentele consumate”, explică Grobe. El crede că această constatare ar putea, de asemenea, explica de ce anumite alimente fast food bogată în grăsimi și sare poate provoca boli digestive.

Deși rezultatele studiului ar putea sugera că există efecte pozitive sale unei diete care conține un nivel ridicat de sare, cercetătorii vor să sublinieze că există pericole semnificative care vin cu o astfel de dietă, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare.

În schimb, rezultatele ar putea conduce la dezvoltarea de noi tratamente anti-obezitate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel