Sari la conținut

Ce să bei în caz de atac nuclear. Este esențial să ai în casă

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
13.000 de arme nucleare există în lume

În caz de atac nuclear, este extrem de important să rămâi hidratat pentru a păstra echilibrul în organism într-o perioadă grea și stresantă. Apa îmbuteliată și alte băuturi sigilate sunt sigure și necesare.

Apa aflată deja în rezervorul toaletei este sigură, la fel și cea din dozatoarele de apă. Dacă nu aveți alte surse de apă, cosumați apă de la robinet pentru a păstra un nivel optim de hidratare. În mod normal, apa din pânzele freatice și cea care circulă prin conducte nu prezintă risc de contaminare, însă depinde foarte mult de adâncimea de la care este extrasă apa.

Sunt sau nu sigure băuturile îmbuteliate?

La fel ca alimentele ambalate în cutii de conserve metalice, de plastic sau de sticlă, băuturile sunt și ele recomandate.

Berea la cutie, spre exemplu, este complet sigură, conform unor teste efectuate de armata SUA în anii ’50, denumite Operațiunea Ceainicul. Atunci s-a stabilit că efectul exploziilor nucleare asupra băuturilor ambalate pentru comerț este aproape inexistent; berea și alte preparate alcoolice și non alcoolice la cutie ar fi, prin urmare, sigure pentru consum, cu condiția ca ambalajul să fie, totuși, spălat înainte pentru a nu risca să contaminați conținutul..

Nu folosiți apa din surse deschise (lacuri, râuri etc), mai ales dacă în zonă este semnalat un nivel depășit de radioactivitate.

Hidratarea în caz de atac nuclear este esențială pentru menținerea echilibrului în organism, dar și pentru că, prin funcțiile fiziologice, eventualele elemente radioactive vor fi eliminate mult mai rapid.

Spre exemplu, dacă autoritățile consideră că este necesară administrarea de pastile de iodură de potasiu populației, iodul stabil, neradioactiv, din acestea, va fi absorbit de glanda tiroidă, iar cel radioactiv va fi eliminat pe cale naturală, proces facilitat de un consum ridicat de lichide.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel