Sari la conținut

Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești de diabet

Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014.

Îngrijorător este că deşi peste 50% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă.

Cum perioada sărbătorilor de iarnă se apropie cu paşi grăbiţi, medicii sfătuiesc populaţia să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia.

Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. Mai ştim şi că în această perioadă se găteşte mult şi toată lumea se pregăteşte de zor pentru masa de Crăciun, deci tentaţiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: