joi, octombrie 22, 2020

Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că dormitul într-o cameră răcoroasă ne ajută să avem parte de un somn mai liniştit. Acum, o nouă cercetare sugerează că există un alt mare beneficiu al somnului într-un mediu răcoros: el ne accelerează metabolismul.

Cercetătorii au descoperit că temperaturile reci pot stimula dezvoltarea în corp a grăsimii brune, un tip special de grăsime care arde energie. Aceasta poate îmbunătăţi sănătatea metabolică şi poate proteja împotriva obezităţii şi a diabetului.

Citește și:

„Marea necunoscută până la realizare acestui studiu era dacă putem sau nu să manipulăm nivelul de grăsime brună într-un om”, a spus dr. Paul Lee, coautor al studiului şi totodată endocrinolog în cadrul Garvan Institute of Medical Research din Sydney, Australia.

De-a lungul a patru luni, cinci bărbaţi sănătoşi au fost rugaţi să-şi trăiască viaţa în mod normal în timpul zilei, dar să doarmă într-un laborator special din Bethesda, Maryland. În prima lună, în laborator a fost menţinută temperatura de 24 de grade Celsius, o temperatură termo-neutră la care corpul nu trebuie să „muncească” pentru a produce sau pentru a pierde căldură.

Citește și:

În a doua lună, temperatura a fost scăzută la 19 grade Celsius, ca apoi să fie crescută la 24 de grade Celsius pentru cea de-a treia lună, urmând ca în ultima lună să fie urcată la 27 de grade Celsius.

La finalul fiecărei luni, cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime brună al bărbaţilor şi i-au evaluat pe aceştia pentru a identifica schimbările metabolice.

„Luna rece a dus la creşterea nivelului de grăsime brună cu 30%-40%”, a explicat Dr. Lee. „În timpul celei de-a doua luni termo-neutre, de 24 de grade, grăsimea brună a scăzut la nivelul iniţial. Când am ridicat temperatura la 27 de grade Celsius, nivelul grăsimii brune a scăzut sub nivelul de bază”, a mai spus specialistul.

Citește și:

Dr. Francesco S. Celi, coautor al studiului, afirmă că este important faptul că „participanţii la studiu erau bărbaţi tineri şi sănătoşi care printr-o acţiune simplă, dormitul într-o cameră răcoroasă, au obţinut avantaje metabolice”.

Parteneri--