Sari la conținut

Ce să faci când ai viroză sau răceală? Dacă simptomele se înrăutățesc…

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Ce să faci când ai viroză sau răceală? Tot mai mult persoane ajung la spital cu tuse severă și probleme de respirație. Este vorba despre ultimul virus care a apărut și la noi în țară.

Ne-am putea confrunta cu un sezon de gripă mai agresiv, iar medicii Institutului Matei Balș din Bucureşti spun că vor crește și mai mult cazurile în săptămânile următoare. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în această privință.

La noi în țară, Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână s-au înregistrat peste 79.000 de cazuri de gripă, infecții respiratorii sau pneumonii, cu 14% mai multe față de săptămâna anterioară, potrivit Antena 3 CNN.

Medic: Este  un sezon de gripă mai agresiv

Specialiștii transmit că ne-am putea confrunta cu un sezon de gripă mai agresiv, iar doctorii Institutului Matei Balș din Bucureşti spun că vor crește și mai mult cazurile în săptămânile următoare.

Medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit la Realitatea PLUS despre debutul unui nou val de viroze în România. Suntem departe de a atinge vârful acestui sezon așa că trebuie să ne protejăm:

„Nu e un lucru neașteptat sezonul de infecții respiratorii. E departe de a avea vârf de sezon, undeva în anii trecuți, în final de an și începutul anului următor aveam cele mai multe cazuri.

Lucrurile încep să se întâmple, nu e vorba de virusuri gripale încă. Legat de gripă, în mod clar avem vaccinuri care sunt eficiente. Între 5 și 7 zile trebuie să stăm acasă dacă avem simptome, indiferent că vorbim de gripă, SARS-CoV.

În funcție de ce vom face acum ne vom pregăti pentru un sezon de gripă care urmează în lunile următoare.

Recomandări: Fără discuție în primul rând e vaccinarea, sunt 2 variante de vaccin, apoi regulile de igienă, masca e utilă în spațiile închise, în mijloacele de transport”, a explicat Marinescu la Realitatea PLUS.

Ce faci dacă simptomele se înrăutățesc?

Dacă persista, este recomandat sa iei legătura cu un medic. Dacă simptomele se înrăutățesc și apare febra mare, respirația șuierătoare sau dificila, tuse persistentă sau  amețeală, mergi imediat la medic.

viroze
Sursă foto: Getty Images

Plante utile în ameliorarea simptomelor virozelor respiratorii

Încă din Antichitate, plantele medicinale ocupă un loc de cinste în tratamentul virozelor și altor infecții respiratorii. Datorită concentrației ridicate de substanțe active, numeroase plante sunt eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, ca tratament de sine stătător. Iată o listă:

  • Oregano;
  • Salvia;
  • Feniculul;
  • Usturoi;
  • Menta;
  • Rozmarin;
  • Echinacea;
  • Ghimbir:
  • Păpădia.
fruct care previne virozele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fructul minune care previne virozele respiratorii!

Pe lângă plante, un fruct are puterea de a reduce inflamaţia gâtului, problemă cu care se confruntă des copiii iîn această perioadă.  Este vorba despre gutuie. În plus, seminţele de gutuie măcinate au efect calmant pentru tuse sau bronșită.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel