vineri, iunie 9, 2023

Creștinii ortodocşi și greco-catolici sunt astăzi în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui și ultima a Săptămânii Patimilor. Un moment important al zilei este aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. La București, aceasta va fi adusă după-amiază de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, după ritualul de la Sfântul Mormânt din Ierusalim.

Tradiții și superstiții. În ultima zi din Postul Paștelui și Săptămâna mare, există mai multe superstiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont cu sfințenie.

– în Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. Se sacrifică mieii.- de Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.- începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

– dacă vrei sa iti implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip în noaptea de Sâmbata Mare, întrucat atunci cand se deschid cerurile si Domnul poate vedea si darui înlauntrul fiintei tale.

– dacă te împiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu și plin de încercări

– ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.


Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare

– în noaptea de Înviere se deschid cerurile, ard comorile pământului, şi acum este moment prielnic pentru vrăji şi farmece;

– cine se va naşte de Paşte, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieţii;

– se crede că sufletele celor care mor în Sâmbăta mare oscilează între Rai şi iad, între lumea viilor şi lumea morţilor;

– nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că iţi vor asuda mâinile la vară

– se crede că în cele trei zile de Paşte ard, în cer, nevăzute, trei candele mari, potrivit EVZ.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private