Sari la conținut

Ce să faci și ce să nu faci în luna cadourilor

Cum sărbătorile de Iarnă încep în câteva zile, ne-am gândit să fă oferim un ghid scurt despre ce cadouri să oferi de Moș Nicolae și de Moș Crăciun, cum să le oferi și ce să faci ca fericirea să te înconjoare la sfârșit de an. Psihologul colaborator permanent al Doctorului zilei, Eveline Țibichi Osnaga este cea care ne dă sfaturile.

Dana Lascu

– Dr.Z.: Vin Sărbătorile de Iarnă, întâi Moș Nicolae, pe urmă Moș Crăciun. Când eram mică, mama mă punea să-i scriu sau să-i ce-mi doresc de la Moșul, oricare dintre ei. Dar știi cum sunt copiii, vor de toate. Cât de mult din ce ne cer trebuie să le oferim?

– Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Mai întâi vreau să spun că „lista” sau „scrisoarea” pentru Moșu’ este foarte importantă. Pentru a-i scrie Moșului trebuie să știi ce vrei și să-ți asumi că dacă nu îi spui sau nu îi scrii, ori pentru că nu știi ce vrei sau pentru că îți e lene, atunci nu trebuie să te mire stângăcia personajului. Ceea ce încerc să spun mai exact este că în viață este periculos să nu știi ce vrei, și să nu știi cum să ceri sau să te exprimi astfel încât cei din jur să te înțeleagă. Iar scrisoarea pentru Moș Crăciun este un exercițiu pentru cei mici de a-și dezvolta această abilitate care este foarte importantă. Pe de altă parte, dacă lista este lungă și costisitoare, nu ne rămâne decât să alegem ce dorințe trebuie să le împlinim din ea. La urmă urmei, Sărbătorile de Iarnă nu mai sunt comerciale în intimitatea casei, acolo unde valori sunt altele și unde ne învățăm copiii despre importanța familiei, despre tradiții, împodobitul bradului, bucuria cadourilor, pregătirea mesei și despre importanța timpului pe care ni-l acordăm unii altora, de sărbători.

Cadoul e un mesaj

– Cum alegi cadoul pentru copil?

– Depinde de vârstă. Dar ca adult trebuie să luăm în calcul ce este util, ce își dorește copilul și mai ales ce mesaj dorim să ajungă la cel mic odată cu cadoul. De exemplu, eu am primit de Crăciun mereu mai mult decât mi-am dorit, este adevărat că niciodată nu am cerut imposibilul, dar adultului de astăzi îi place să facă daruri mai mult decât să primească și pentru a oferi cadouri sunt atentă din timp la ce l-ar surpinde și l-ar bucură pe cel de lângă mine. Cadoul de Crăciun pentru copil nu este „o jucărie” este „acea jucărie” care trebuie să fie ambalată atent și pusă sub brad alături de dulciuri și fructe. Prin felul în care oferim cadoul transmitem un mesaj care de multe ori este mai important decât cadoul în sine.

 „Gestul contează, nu cantitatea”

– Dr.Z.: Hai să vorbim și despre goana după cadouri. În perioada asta, toată lumea cumpără peste măsură. E mai importantă cantitatea sau calitatea?

– Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Văd oameni care cumpără și îmi imaginez că prin ce pun în coș de fapt vor să bucure pe cineva. Crăciunul este o scurtă perioada din an când ne aducem brusc aminte de cei dragi, de cei nevoiași și poate de ce e cel mai important … ne amintim brusc că și noi suntem oameni. Nu este importantă cantitatea, ci gestul. Bucuria se ascunde în lucruri mici.

Important e să știm ceea ce i-ar bucura pe cei dragi

– Dr.Z.: Bine, și când ajungi acasă și copilul desface cadoul și nu e tot ce și-a dorit el? Cum înveți un copil să se bucure de ceea ce primește?

– Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Lucrurile sunt simple și nu trebuiesc complicate. În viață nu toate lucrurile se întâmplă așa cum ne-am dori. Copiii se formează în familie, pentru că mai apoi să gestioneze situații mai grele în societate. În spatele acestei situații stă lipsa de asumare ori din partea copilul care nu a spus ce își dorește, ori din partea adultului care din varii motive nu a ținut cont de dorința celui mic. Dacă din punct de vedere financiar ne este greu să ne ridicăm la standardele copiilor noștri, asta nu înseamnă că nu trebuie să ținem cont de ce știm că i-ar bucura. Nu poți convinge niciun adult și mai ales niciun copil că ceva ce nu-i place, este perfect pentru el. Iar lucrurile vor fi asimilate de fiecare așa cum consideră că e bine să le gestioneze.

 Cadoul nu e o „obligație”

– Dr.Z.: Hai să vorbim de iubit/iubită. Tu ce-i cumperi partenerului de viață? Dar soacrei?

– Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Cadourile mele sunt surprize și revista apare în noiembrie așa că o să vorbim la modul general. Nu îmi plac și nici nu cred în cadourile acelea standard sau să cumpăr ceva pentru că „trebuie”. Nu cumpăr din obligație nimic, trebuie să cred în acel ceva. Cadoul este „aliatul” meu pentru a surpinde și pentru a face o persoană fericită. Nu îmi place să las niciodată pe ultima sută de metri achiziționarea cadourilor și nici nu mă grăbesc să le ofer înainte de „termen” oricât de entuziasmată aș fi.

Nimeni nu trebuie să fie singur de Crăciun

– Dr.Z.: Să vorbim și despre cum te pregătești psihic pentru Crăciun, o sărbătoare a familiei, dacă tu ești singur. Dă-mi cinci tips-uri pentru cei singuri de Sărbători: cum să facă față cu brio.

– Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Nimeni nu ar trebui să fie singur de Crăciun. Singurătatea este o alegere (proastă) și chiar dacă nu suntem implicați într-o relație, nu e un motiv să stăm izolați. Crăciunul este o sărbătoare a familiei și atâta vreme cât avem bunici, părinți, frați, unchi, verișori etc. nu avem voie să fim singuri… Apoi nu trebuie să uităm că avem prieteni și ei poate sunt o a doua familie, cu ei putem organiza diverse ieșiri, petreceri etc. Dacă ar trebuie să dau 5 tipsuri am să mă folosesc de 5 indicii: familie, masă în familie, cadouri, copii și o faptă bună. Dacă aș detalia cele 5 indicii le-aș minimaliza sensul și înțelesul. Fiecare Crăciun ar trebui să fie o poveste…

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel