Sari la conținut

Sfaturi utile de la un medic: Ce să mănânci când ești răcit pentru a te vindeca mai repede

Truc pentru răceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Truc folosit de actorul Dorel Vișan pentru răceală

Sfaturi utile de la un medic: Ce să mănânci când ești răcit pentru a te vindeca mai repede

Când ești răcit, este important să consumi alimente care să îți ofere nutrienții necesari pentru a-ți întări sistemul imunitar și a te ajuta să te recuperezi mai rapid. Urmează câteva sugestii de alimente benefice recomandate de medic.

Cu o răceală, mulți oameni se plâng de pierderea poftei de mâncare. Dar într-un caz, organismul are nevoie de mai multe substanțe – are nevoie de energie pentru a lupta împotriva infecției. Este important în această perioadă să vă asigurați trei mese echilibrate pe zi. Dieta ar trebui să includă grăsimi, proteine, carbohidrați și oligoelemente.

Medicul Alexander Umnov spune că meniul trebuie să includă fructe, legume, morcovi, coacăze negre, ceapă verde, brânzeturi tari, pește slab, stafide, semințe de in.

Cele mai bune alimente pentru o răceală

„Bineînțeles, în alimentație ar trebui să existe legume și fructe, care sunt bogate în vitaminele A și C. În primul rând, trebuie să acordați atenție citricelor, morcovilor, precum și coacăzelor negre și ceapă verde. În plus, meniul ar trebui să includă brânzeturi tari și pește slab”, spune dr. Umnov.

Dar lista de produse utile care te ajută să te recuperezi mai repede nu se termină aici. Dr. Alexander Umnov sfătuiește alegerea alimentelor care ajută la creșterea imunității. El observă beneficiile merișorului, stafidelor și făinii de semințe de in.

ceai de merisoare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Merișoarele sunt bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți – 100 g dintre ele conțin aproximativ 21 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproximativ 35% din doza zilnică recomandată pentru un adult. Merișoarele conțin, de asemenea, cantități mici de alte vitamine, inclusiv A, E și K, precum și vitamine B, inclusiv B6 (piridoxină), B9 (folat) și B5 (acid pantotenic).

Merișoarele acționează ca un antioxidant

Acest fruct este, de asemenea, bogat în fibre, ceea ce îmbunătățește procesul digestiv. Și acidul benzoic din compoziția sa este un antiseptic natural și are proprietăți antimicrobiene. Merișoarele acționează ca un antioxidant și susțin sistemul imunitar în infecțiile virale respiratorii acute și răceli.

Proantocianidinele din compoziția sa au un efect antiinflamator și pot provoca moartea microorganismelor dăunătoare. In ceea ce priveste stafidele, consumul acestora are un efect benefic nu doar asupra imunitatii. Sunt bogate în potasiu, astfel încât consumul lor are un efect benefic asupra funcției rinichilor și stării pielii. Potasiul are efect diuretic, care ajută la eliminarea substanțelor toxice.

Datorită conținutului ridicat de minerale, decoctul de stafide ajută la restabilirea echilibrului apă-sare din organism. Medicul a recomandat renunțarea la prăjeli, precum și la fasole și struguri. Este foarte important să renunți la alcool și în perioada de recuperare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel