Sari la conținut

Ce să mănânci și ce să eviți ca să se fixeze calciul în oase și să te ferești de fracturi și osteoporoză

Sedentarismul, alimentaţia săracă în calciu, alimentele de tip fast-food, cofeina şi boli precum osteoporoza sensibilizează sistemul osos şi cresc riscul de fracturi.

Exerciţiile fizice, lactatele, brânzeturile şi ouăle vă pot ajuta să aveţi oase sănătoase. Unul dintre cei mai mari duşmani ai sistemului osos este osteoporoza, boală care are de regulă cauze endocrine şi care poate apărea şi la femei, dar şi la bărbaţi. Imobilizarea prelungită, produsele care conţin cofeină şi alimentele de tip fast-food sunt de asemenea factori care slăbesc oasele.

Faceţi mişcare şi beţi lapte zilnic

Sedentarismul este unul dintre motivele care pot duce la sensibilizarea oaselor. „În lipsa solicitării fizice, organismul ia calciul din oase, pentru a-l folosi în alte scopuri. Sunt recomandate mersul pe jos şi exerciţiile fizice, cel puţin o oră. Cei care lucrează mult timp la birou ar trebui să facă gimnastică cinci-zece minute la fiecare oră“, recomandă Marius Filip, medic ortoped la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Şi alimentaţia săracă în calciu afectează oasele. Medicii vă sfătuiesc să consumaţi zilnic două căni de lapte, 150-200 de grame de brânză de vaci, telemea, caş sau urdă şi 150 de grame de carne fiartă. Persoanele care nu au probleme cu colesterolul pot consuma câte un ou în fiecare zi. „Cei care au colesterolul ridicat pot mânca un ou la două-trei zile. Recomandat pentru oase este şi rasolul de vită, deoarece conţine cartilaje care au acid hialuronic. Acesta ajută la refacerea cartilajului şi la fixarea calciului în oase“, afirmă Mihaela Ionescu, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie la Institutul „N. Paulescu“ din Capitală.

De asemenea, fructele şi legumele conţin enzime ce ajută la fixarea calciului în oase. În schimb, ciocolata, cacaua, cafeaua şi băuturile de tip cola împiedică absorbţia calciului în organism şi sunt periculoase în special pentru copii. Nici produsele de tip fast-food, chipsurile sau sucurile acidulate nu trebuie consumate de către copii. Acestea conţin antimetaboliţi, substanţe chimice ce dau gust, însă împiedică absorbţia calciului şi a fierului.

Pentru fixarea calciului în oase şi pentru prevenirea rahitismului, copiii au nevoie de vitamina D. Aceasta se poate lua din untură de peşte ori suplimente cu ulei din peşte, produse care se găsesc şi în magazinele naturiste. Tot pentru sănătatea oaselor, medicii vă sfătuiesc să staţi moderat la soare. Oasele se fragilizează şi din cauza osteoporozei. Boala poate apărea la femeile trecute de menopauză, motiv pentru care, după această vârstă, sunt recomandate analize endocrinologice.

Deficitul de hormoni sexuali, risc de fracturi

Osteoporoza mai poate apărea din cauza unui deficit de hormoni sexuali atât la femei, cât şi la bărbaţi. „Alte cauze alte osteoporozei sunt hipertiroidia şi deficitul de hormoni de creştere la adulţi, mai greu de diagnosticat în România“, explică Luiza Vitan, medic endocrinolog la Ambulatoriul Spitalului „Grigore Alexandrescu“. Medicamentele, vitamina D, calciul şi efortul fizic pot preveni osteoporoza.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel