Categories: Stil de viaţă

Ce să mâncăm ca să ”programăm” creierul să producă mai mulți neuroni

Cum putem influenţa producerea neuronilor? Cu toate că tindem să credem că acest proces este unul extrem de complicat, nu este deloc aşa, iar modalităţile sunt extrem de simple. Anumite alimente și activități stimulează producerea de neuroni noi, potrivit cercetătorilșor. 

În cadrul unei conferinţe TED, neurosavantul Sandrine Thuret a încercat să explice acest fenomen, iar ca înţelegerea acestuia să fie mult mai uşoară, aceasta a început prin a face referire la hipocamus, care se află localizat în centrul creierului şi are o extrem de mare importanţă în procesul de învăţare şi memorare, dar şi în generarea stărilor de spirit sau a senzaţiilor. Conform studiilor demarate de către oamenii de ştiinţă, producem 7.000 de neuroni în fiecare z. Procesul de înlocuire a neuronilor între ei este unul continuu, cei cu care ne naştem fiind schimbaţi în totalitate de-a lungul timpului.

Totuşi, de ce este acest fenomen atât de important şi ce presupune acesta? Este extrem de important pentru memorie, iar exemplele cu privire la modul în care acest fenomen funcţionează sunt extrem de simple:  exemplul cunoaşterii unui oraş sau explicarea modului în care eşti capabil să ştii de unde îţi poţi lua bicicleta în fiecare zi. Mai mult decât atât, geneza neuronilor are o legătură importantă cu depresia, întrucât aceasta inhibă producţia de neuroni.

Putem controla geneza neuronilor? Aceasta poate fi îmbunătăţită printr-o activitate cerebrală constantă, cel mai uzual exemplu invocat fiind cel al cititului sau al învăţatului. Stresul va stopa acest fenomen, iar somnul, sportul şi  sexul reprezintă factori benefici în producţia de neuroni. Însă, când îmbătrânim, producţia scade.

Şi ceea ce mâncăm are un efect decisiv asupra hipocamusului şi a producţiei de neuroni. Consumul de ciocolată şi afine ajută la apariţia de noi neuroni, iar cosnumul de alcool, deficienţa vitaminei A şi deficienţa vitaminei E inhibă acest proces

Totuşi, cel mai important aspect este reprezentat de modul în care se derulează nutriţia, modul în care mâncăm având un rezultat crucial în acest proces. Astfel, o dietă uşoară ajută la producţia de neuroni, căci restricţia de calorii poate îmbunătăţi memoria.

Pe lângă aceste aspecte, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o modalitate prin care această producţie a neuronilor să fie protejată, nu numai influenţată.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

6 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

7 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic