Sari la conținut

Ce schimbare simplă poți face pentru a te vindeca de una dintre cele mai cumplite boli moderne

Andreea Ciulac

Denumită și boala omului modern, diabetul poate fi prevenit printr-o metodă pe cât de la îndemână, pe atât de eficientă. Conform cercetărilor recente, slăbitul este principalul „remediu” împotriva diabetului de tip doi.

Concret, cel mai mic risc de a dezvolta această boală o au oamenii supli, care afac mișcare și mănâncă sănătos, arată studiul publicat luna acesta în Jurnalul General Intern de Medicină din SUA. Oamenii de știință au demonstrat că pacienții supraponderali care au pierdut 10% din greutatea lor corporală și-au redus cu 85% riscul de a face diabet în următorii trei ani, în vreme ce restul, care au slăbit doar 5% din greutatea inițială, și-au scăzut riscul doar cu 54%.

„Știm de mai multă vreme că, cu cât este slăbirea este mai spectaculoasă, cu atât este mai mic riscul de diabet, dar acum am înțeles mai bine cum funcționează acest mecanism. Se văd rezultatele încă din primele șase luni”, a explicat conducătorul studiului dr. Nisa Maruthur, asistent profesor la Universitatea de Medicină Johns Hopkins.

Peste 3.000 de pacienți au participat la studiul lui Maruthur, împărțiți în două tabere. Primii au fost rugați să ducă o viață sănătoasă, altora le-a fost administrat Metformin, un atidiabetic oral, care să le reducă nivelul de zahăr din sânge. Cu toții erau în faza de prediabet și prezentau risc crescut de îmbolnăvire în următorii ani. Primul grup nu doar că a mâncat mai sănătos, dar a făcut exerciții timp de 150 de minute pe săptămână, timp de șase luni. După o jumătate de an, pacienții care primeau medicație nu au slăbit mai deloc, dar aveau glicemia redusă și un risc mai mic de diabet.

Schimbările au fost însă cu adevărat spectaculoase în cazul celor care s-au străduit să slăbească și au ieșit complet din zona de risc.

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel