Sari la conținut

Ce schimbări se produc în organismul nostru atunci când bârfim? Iată ce ne spun medicii!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Bârfa – deși nu este un obicei deloc frumos este extrem de practicat de toată lumea, de la cei mai mici la cei mai mari. Bârfa ne poate afecta sănătatea, după cum ne explică în cele ce urmează psihologul Constatin Cornea și Cerasela Rogen, coach transformaţional.

„Bârfa, din punct perspectivă psihologică, reprezintă frustrările unei persoane exprimate la nivel de comunicare prin încercarea lui de a-și rezolva propriile traume. În limbaj popular, oamenii bârfesc doar prin prisma faptului că au nevoie să comunice și, din nefericire, dacă nu ai ce să comunici, dacă nu ai un grad de cultură, de educație, dacă nu ai anumite hobby-uri despre care să vorbești dai în bârfă”, spune Constantin Cornea, psiholog la Antena 3.

„Oamenii normali bârfesc mai mult, oamenii de succes vorbesc despre idei, planuri, creativitate, iar oamenii care nu își duc atenția pe ei și nu își dau importanță nu se gândesc cum să evolueze și atunci stau, cum ar zice românul, cu dinții la gardul altuia și nu au grijă de grădina lor”, adaugă Cerasela Rogen, coach transformaţional.

Cine bârfește mai mult? Femeia sau bărbatul?

„În egală măsură amândoi. Putem spune că bărbații bârfesc mai mult despre femei și femeile bârfesc mai mult despre bărbați, sau că bărbații recunosc că vorbesc mai mult despre femei, pe când femeile nu recunosc că vorbesc mai mult despre bărbați”, a spus psihlogul.

„Biblia susține despre bârfă că este o manifestare a două păcate: Mândria și Idolatria. Cei care bârfesc sunt plini de mândrie pentru că bârfa îi face să se simtă mai bine în comparaţie cu alţii. Odată cu mândria, bârfa înseamnă și Idolatrie, fiindcă dezvăluie ceea ce ne place şi ce considerăm cu adevărat valoros.”

„Toată lumea se pricepe la fotbal, politică, religie, la absolut orice. Și atunci bârfa te poate încadra în zona în care îți poți da cu părerea despre absolut orice considerând că tu deții adevărul”, a completat Constantin Cornea.

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când bârfim?

„Tu nu te dezvolți și nu stai în stare de bine, să ai energie să faci lucruri, pentru că începi să vorbești despre ce face altcineva, despre cum face altcineva. Și ce nu știm. Chimic, în corpul nostru, în momentul în care vorbim urât de cineva, n-ai cum să ai gânduri negative și emoții pozitive. Îi dai cortizol, hormon de stres, sau dacă te și înfurii câteodată, îi dai și adrenalină și asta înseamnă, că 12 ore acel hormon stă în corpul tău și tu iei decizii proaste, nu mai faci ce trebuie, nu ai energie mai departe, adică tu singur te-ai descărcat de toată energia bună, te-ai încărcat cu energia bârfei și a cuvintelor negative pe care le-ai spus de cealaltă persoană”, a explicat Cerasela Rogen, coach transformaţional.

Bârfa este asociată de către specialiști și cu pierderea de timp

„Timpul este cea mai prețioasă monedă pe care o avem în viață, când tu stai jumătate de oră sau două ore la cafea vorbind despre ce fac ceilalți, despre cine cu cine a mai fost în loc să te bucuri, pentru că în momentul în care ai să mori, nu o să poți să te bucuri cu toate miliardele din lume alea două ore pe care le-ai pierdut acolo vorbind despre alții”, punctează Cerasela Rogen.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: