Sari la conținut

Ce se ascunde în perna ta. Cauza nebănuită pentru boli de plămâni, tuse și respirație șuierătoare

Pernele murdare. Un studiu din 2015 al Universităţii din Manchester a arătat că pe majoritatea pernelor se formează un mucegai microscopic care poate provoca aspergiloza pulmonară cronică, o boală de plămâni extrem de gravă.

După ce mucegaiul Aspergillus pătrunde în organism  prin inhalare, la început provoacă simptome similare unei răceli banale.

Dacă nu este tratată la timp, boala provocată de mucegaiul Aspergillus poate agrava şi deveni letală.

Alergii, tuse și respirație șuierătoare

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reacţii alergice, iar printre simptome se numără respiraţia şuierătoare şi tusea. Persoanele care suferă de astm sunt în special expuse la această afecţiume, una din 40 de persoane sunt prezintă simptome grave. În mod normal, sistemul imunitar al majorităţii oamenilor pot distruge sporii inhalaţi. Persoanele care suferă de exemplu de astm sau au avut o operaţie la nivelul plămânilor sunt mult mai vulnerabile.

Statisticile arată că anual, în jur de 700 de oameni sunt afectaţi de Aspergillus, deşi unii experţi sunt de părere că numărul celor afectaţi  este de zece ori mai mare. Problema este că sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infecţiile cu această ciupercă.

Motivul pentru care unele persoane sunt mai vulnerabile la acest mucegai nu este încă clar. Profesorul David Denning, expert în boli infecţioase,  consideră că este posibil ca boala să fie cauzată de o combinaţie de factori precum: afecţiuni preexinstente a plămânilor, moştenirea genetică şi expunerea prea lungă la ciuperca Aspergillus.

De câte ori să speli lenjeria

Pentru a evita îmbolnăvirea, schimbați fețele de pernă de cel puţin două ori pe săptămână sau chiar mai des şi, de asemenea, le călcați foarte bine pentru a le steriliza. Pernele trebuie spălate cel puţin o dată pe an, de preferat la o curăţătorie ecologică. Durata de garanţie a unei perne este de doi ani. În plus, persoanele predispuse spre alergii ar trebui să se orienteze spre perne cu spumă, hipoalergenice şi să le evite pe cele umplute cu puf de gâscă.

Lenjeria de pat poate conține, de asemenea bacterii și acarieni așa că se schimbă săptămânal sau cel mult la două săptămâni. Pentru a prelungi viaţa lenjeriei e preferabil să o spălaţi separat, nu în combinaţie cu alte piese de lenjerie intimă, la care să aplicaţi tratamente de genul înălbirilor. Doar spălarea aşternuturilor la temperaturi de peste 60 de grade Celsius şi schimbarea lor regulată distruge bacteriile şi alergenii.

Salteaua trebuie şi ea aspirată săptămânal şi, de asemenea, protejată cu o husă, care, pe lângă faptul că îi poate prelungi viaţa cu cel puţin cinci ani, protejează mai bine decât cearşaful de bacterii şi nici nu va trebui spălată atât de des, ci o dată la câteva luni. Speranţa de viaţă a saltelei nu depăşeşte zece ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel