vineri, ianuarie 27, 2023

Tuburile de rimel vechi, rujurile colecţionate de ani întregi, pensulele, bureţii conţin mai multe tipuri de bacterii, a căror asociere poate provoca leziuni şi infecţii cutanate şi subcutanate ce pot fi destul de severe.

Ochii pot fi cel mai uşor lezaţi de cosmeticele expirate, deoarece produsele de machiaj destinate lor, mascara, dermatograful şi fardul de pleoape, au termene de valabilitate relativ scurte, în comparaţie cu produsele pentru buze şi ten.

Te-ar mai interesa: Boala de plămâni gravă care face ravagii printre c...

„În general, produsele cosmetice sunt concepute astfel încât termenul de valabilitate să coincidă cu timpul de folosire a unui produs. Adică, o mascara are termen de valabilitate şase luni din momentul desigilării, are între 7 şi 10 ml, adică o cantitate care ajunge maximum trei luni, dacă este folosit zilnic, aplicat într-un singur strat”, explică make-up artist Mirela Vescan.

Pudrele rezistă cel mai bine în timp, adică 36 de luni, sub formă liberă sau compactă. „Fardurile de pleoape şi obraji, sub formă de pudră liberă sau compactă, au termen de valabilitate 30 de luni. Fondurile de ten au termen de garanţie 18 luni”, adaugă Mirela Vescan.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Tulbur...

Rujul rezistă cel mult doi ani însă, odată ce expiră, poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.

Alte afecţiuni provocate de fardurile expirate sunt „iritaţiile, însoţite de prurit local sau edem, care pot evolua spre dermatite alergice de contact sau eczeme”, atenţionează Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă din Bucureşti. În acest caz, medicul dermatolog recomandă oprirea folosirii produsului incriminat şi vizita de urgenţă la dermatolog, care va stabili dacă este vorba despre o alergie sau despre o infecţie.

Te-ar mai interesa: Cauzele urinării frecvente noaptea la femei și băr...

„Dacă este necesar, se va efectua un examen bacteriologic sau micologic. În cazul alergiilor se poate aplica apă termală sau, în cazuri severe, tra tament injectabil”, mai spune specialistul în dermatologie.

Semne de expirare

Cosmeticele expirate sunt uşor de recunoscut după miros: „Substanţele chimice din produse se schimbă, astfel acestea capată un miros înţepător, o culoare neobişnuită şi o textură diferită. Rujurile expirate îşi schimbă mirosul, devin râncede şi de cele mai multe ori se alterează şi gustul. Fardurile expirate nu se întind uniform şi se fărâmiţează uşor. Mina creioanelor se întăreşte şi prezintă dificultăţi de întindere. Fondul de ten expirat are un miros alterat şi de cele mai multe ori o textură brânzoasă”, explică Suzana Vişan, make-up artist.

Te-ar mai interesa: Medic român: Cura cu apă alcalină combate orice bo...

O mare greşeală pe care o fac femeile este aceea de a folosi zilnic farduri profesionale. „Acestea au aceleaşi termene de garanţie, însă cantitatea de produs este mai mare, motiv pentru care un make-up artist poate termina produsul în câteva luni, iar o femeie normală… în câţiva ani”, adaugă Mirela Vescan.

Cum se întreţine trusa de machiaj

Pentru a evita complicaţiile cauzate de produsele de machiaj expirate, sortaţi de două ori pe an produsele pe care le folosiţi în mod curent şi cele pe care nu le folosiţi deloc.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Acestea sunt cele mai bune alimente ...

„Pensulele de machiaj trebuie curăţate cu apă şi şampon sau balsam de păr, nu cu săpun, o dată la 2-3 săptămâni, iar bureţii de machiaj trebuie spălaţi după fiecare utilizare”, e sfatul make-up artistului Suzana Vişan.

Pentru pensulele de machiaj puteţi folosi şi soluţii speciale pentru dezinfectare care se găsesc în magazinele de specialitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private