Ce se întâmplă când folosim des antiperspirante și deodorante?

Ce se întâmplă când folosim des antiperspirante și deodorante. Le folosim pentru îngrijirea personală, pentru că vrem să fim curați, să fim protejați împotiva mirosului neplăcut al transpirației, ceea ce ne ajută, desigur, și la păstrarea relațiilor personale pe care le avem. Există însă șiun revers.

Responsabile cu mirosul neplăcut de care vrem atât de mult să scăpăm sunt bacteriile rele, denumite Corynebacterium.

Produsele antiperspirante și deodorantele elimină mirosul fie prin prevenirea acțiunii glandelor sudoripare, fie prin anihilarea bacteriilor prin intermediul substanțelor chimice conținute de aceste produse  Cu cât folosim însă mai des antiperspirantele și deodorantele cu atât microbiomul nostru se alterează. Și asta pentru că eliminarea acestor bacterii duce la apariția altor bacterii, dintre care unele fiind neindentificabile.

La întrebarea dacă aceste produse antiperspirante afectează populația bacteriană existentă în zona axilei și dacă folosirea lor poate duce la modificarea genetică a microbiomului, cercetătorii nu au un dat un răspuns ferm. Cert este însă că acest dezechilibru este întrerupt automat atunci când folosirea acestor produse încetează.

De ce transpirăm

Transpirăm mai mult atunci când depunem efort fizic sau când temperatura de afară este ridicată. Corpul nostru reacționează imediat pentru a regla temperatura corpului și atunci începem să transpirăm. Transpirația este eliberată de așa-numitele glande sudoripare ecrine și conține în principal apă și săruri.

Noi folosim antiperspirante pentru a elimina nu doar  mirosul, ci și excesul de transpirație, ca să prevenim petele, dar și disconfortul. Majoritatea antiperspirantelor conțin săruri de aluminiu (de exemplu, clorhidrat de aluminiu).

Acestea formează dopuri de gel temporare în părțile superioare ale porilor sudoripari și astfel se eliberează mai puțină transpirație. Prin frecare și datorită procesului natural de reînnoire a pielii, aceste dopuri sunt îndepărtate în timp. În general, ingredientele folosite în produsele cosmetice sunt reglementate de Directiva Europeană privind produsele cosmetice și sunt supuse unor controale stricte de securitate și unor analize științifice la nivel european și național.

Deodorant vs antiperspirant

Deodorantele luptă împotriva bacteriilor responsabile pentru apariția mirosului neplăcut. Ele conțin substanțe deodorizante active care previn creșterea bacteriană sau chiar reduc numărul de bacterii din zona axilei.

Antiperspirantele conțin substanțe antiperspirante active – de obicei săruri de aluminiu, care inhibă eliberarea transpirației din glandele sudoripare, formând dopuri de gel temporare în părțile superioare ale porilor sudoripari. Aceste dopuri sunt îndepărtate în timp, printr-o acțiune mecanică și prin procesul natural de reînnoire a pielii. Antiperspirantele au de asemenea un efect de dezodorizare, deoarece inhibă dezvoltarea bacteriilor datorită unui pH mai mic și reduc umiditatea din zona axilei.

Antiperspirante fără alcool

„Alcoolul” menționat pe produsele antiperspirante se referă la o mai mare varietate compuși ce au în comun faptul că au un anumit grup de atomi în moleculă. În limbaj colocvial, acest termen se limitează la substanța etanol (denumire chimică: alcool etilic), versiunea potabilă a alcoolului. Orice produs cu inscripția „fără alcool” nu conține etanol, astfel nu conține ”alcool” sau „alcool denat”, deși cuvântul alcool poate să apară în lista de ingrediente.

Recent Posts

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

26 de minute ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

56 de minute ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

o oră ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

2 ore ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

2 ore ago

„Am făcut un test ADN – fiul meu nu este copilul meu biologic, ar trebui să-i spun?”

Mărturisirea unui tânăr de 30 de ani despre rezultatele șocante ale unui test ADN a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic