Categories: Expertul zilei

Ce se întâmplă când mori? 4 experiențe majore raportate de oameni aflați „în apropierea morții”, potrivit științei

Ce se întâmplă când mori? Experiențe majore raportate de oameni aflați „în apropierea morții”, potrivit științei. Un nou studiu dezvăluie ce fel de lucruri este posibil să vezi și să simți când te întâlnești cu moartea și în ce ordine.

Nimeni nu știe sigur ce se întâmplă după moarte, dar cercetătorii s-au străduit să rezolve întrebarea despre ceea ce trăiesc oamenii când mor. Ce văd majoritatea oamenilor când sunt pe cale să moară? Ce simt ei?

Dr. Charlotte Martial, neuropsiholog la Universitatea din Liège și Spitalul Universitar din Liège, Belgia, și echipa sa au analizat relatările scrise despre experiențele în apropierea morții de la 154 de persoane, publicând rezultatele în Frontiers of Neuroscience.

„Este primul studiu riguros al acestui fenomen”, a declarat Dr. Martial pentru ScienceDaily.

Ce se întâmplă când mori? 4 experiențe majore în apropierea morții

După cum se dovedește, există patru evenimente majore comune ale apropierii morții.

1. Senzație de liniște și pace

Poate nu e chiar primul lucru care ți-ar putea veni în minte, dar studiul a raportat că 80% dintre participanți au împărtășit acest sentiment de senzație de liniște. Mulți dintre noi se tem și se așteaptă la ce este mai rău atunci când vine vorba de moarte, așa că este plăcut să știm că un sentiment de pace este cel mai frecvent fenomen aproape de moarte.

2. O lumină puternică

Cu toții l-am auzit pe acesta, deși se dovedește că lumina strălucitoare de la capătul tunelului nu este cea mai comună caracteristică a unei experiențe în apropierea morții. Cu toate acestea, 69% dintre participanții la studiu au raportat această imagine.

De ce se întâmplă exact acest lucru nu este încă cunoscut pe deplin. O teorie propune că privarea de oxigen este cauza; alții sugerează că lumina strălucitoare este rezultatul unui fel de activitate cerebrală care este declanșată în timpul morții.

3. Apariția unor spirite

Un sondaj realizat de HuffPost și YouGov arată că 45% dintre americani cred în fantome. Mulți sceptici și necredincioși ar putea argumenta că aceste spirite există, dar Dr. Martial a descoperit că 64% dintre oamenii din studiul lor s-au confruntat cu astfel de apariții în timp ce aproape au murit. Unii spun că văd oameni din trecutul lor; alții spun că întâlnesc spirite necunoscute.

4. Experiență în afara corpului

O experiență în afara corpului este atunci când o persoană se simte ca și cum ar fi fost detașată de corpul său și este capabilă să se vadă dintr-o perspectivă îndepărtată. Au existat multe încercări de a încerca să descopere motivul experiențelor în afara corpului, variind de la teorii legate de problemele urechii interne și chiar trucuri ale minții.

Oricum, Dr. Martial și echipa ei au descoperit că 35% dintre oameni au raportat că și-au părăsit propriul corp; 36% au spus că întoarcerea în corpul lor a fost ultimul lucru care s-a întâmplat în cronologia lor aproape de moarte.

Alte evenimente comune

O parte din scopul Dr. Martial a fost să descopere dacă a existat o serie standard de evenimente pentru toate experiențele în apropierea morții. Cu toate acestea, doar 22% dintre participanți – 34 de persoane – au împărtășit aceeași cronologie.

„Experiențele în apropierea morții par să fie declanșate în mod regulat de un sentiment de detașare de corpul fizic și se termină atunci când revin în corpul cuiva”, a declarat dr. Martial, pentru ScienceDaily.

Ordinea fenomenelor a început cu experiența în afara corpului, a fi într-un tunel, a vedea o lumină strălucitoare și apoi a simți pacea.

Pe lângă cele patru fenomene comune, au existat o serie de alte evenimente pe care participanții le-au raportat, cum ar fi:

  • o graniță sau la un punct fără întoarcere (40%),
  • un sentiment de armonie (14%),
  • viziuni asupra viitorului (4%),
  • filmul propriei vieți (16%).

Recent Posts

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

24 de minute ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

54 de minute ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

o oră ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

2 ore ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

2 ore ago

Citeste si: