Sari la conținut

Oamenii își pierd ACESTE simțuri chiar înainte de a muri, potrivit medicilor. Ce este „luminița de la capătul tunelului”

semn moarte
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne final de viata

Primul simț pe care îl pierd oamenii când sunt aproape de moarte, potrivit medicilor. Pierderea unei persoane dragi și urmărirea cuiva care pleacă spre lumea de dincolo poate fi incredibil de dureros.

Dar te-ai întrebat vreodată cum trebuie să fie pentru cel care moare? Cum se simte cineva aflat pe patul morții, când sfârșitul este aproape, și ce simțuri începe să piardă? Un expert în îngrijiri paliative de la Universitatea Stanford a decodat recent acest lucru.

Oamenii își pierd ACESTE simțuri chiar înainte de a muri

Iată care este ordinea în care pacienții pe moarte își pierd simțurile, potrivit specialistului. 

Scriind în cartea „Palliative Care Perspectives”, experții au remarcat că un pacient, spre final, începe să-și piardă mai întâi foamea, apoi sete, urmat de vorbire și viziune.

După aceasta, ultimele simțuri care se pierd sunt auzul și atingerea.

Expertul a remarcat, potrivit Mirror, că este dificil ca oamenii să spună ce simte un muribund după ce își pierde capacitatea de a vorbi.

Supraviețuitorii unui atac de cord raportează că au văzut o lumină albă în cap cu imagini vii clipind în fața ochilor lor.

Este moartea același lucru cu a intra în comă?

Medicii spun că acest lucru nu este același lucru cu a intra într-o comă, care este o stare de inconștiență, ci seamănă mai mult cu o stare de vis.

Unii pacienți pot descrie acest proces chiar ca o furtună care vine și valuri care încep să se ridice. Treptat, se ridică din ce în ce mai sus și ar putea „ridica” persoana de pe pat.

De asemenea, pacienții își pot pierde simțurile ca parte a procesului către sfârșitul vieții, care este moartea activă.

Se crede, de asemenea, că experiența cu lumina albă provine din creșterea substanțelor chimice din creier. Acest lucru se întâmplă deoarece unele părți ale creierului ar putea muri, dar altele, cum ar fi o parte a sistemului vizual, pot intra într-o suprasolicitare.

Ca urmare, pacienții încep să vadă o lumină albă sau un abis.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel