joi, septembrie 29, 2022

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pentru corpul nostru. Se găsește mai ales în oase și dinți (formează 99% din structura acestora), dar nu este doar esențială pentru întreținerea acestora.

De asemenea, ajută la transmiterea de la nervii creierului la restul corpului, la circulația sângelui și la producerea de hormoni și enzime care au diferite funcții.

Una dintre modalitățile de a obține calciu este prin lactate. Iar unul dintre cele mai interesante produse lactate este iaurtul.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Marta Verona, profesor la Universitatea Complutense din Madrid și bucătar câștigător al celei de-a șasea ediții a Masterchef, explică că iaurtul are o mare contribuție de calciu (mineral esențial pentru întărirea oaselor), dar are și vitamine, precum A și E, cele ale grupa B (B1, B2, B3, B6, B9 și B12) și vitamina D.

Acesta din urmă ajută la absorbția mai bună a calciului din iaurt.

Iaurt pentru a avea grijă de microbiotă

Un alt avantaj al acestui produs lactat este că promovează activitatea prebiotică, având astfel grijă de microbiota.

Acest lucru se realizează datorită fermentelor lactate; când mâncăm iaurt, adăugăm „bacterii sănătoase” în intestin.

Te-ar mai interesa: Ultima modă în materie de slăbit. Fără alimente in...

Acest lucru împiedică apariția bacteriilor patogene și stimulează crearea de anticorpi”. Actiunea probiotica este deosebit de interesanta in cazul intestinului, intrucat bifidobacilii si lactobacilii pe care iaurtul ii contine ajuta la restabilirea echilibrului florei si favorizeaza tranzitul intestinal.

De asemenea, rețineți că iaurtul are o proteină mai digerabilă decât laptele (cu mai puțină lactoză), ceea ce îl face mai bine absorbit de organism.

Te-ar mai interesa: Trigliceride crescute: semne de avertizare care ap...

„La fel, proteinele sale din zer și cazeina sunt de înaltă calitate, au un caracter sațios și contribuie la creșterea mușchilor și a oaselor”, spune Verona.

dieta cu iaurt

Cum să alegi cel mai sănătos iaurt din supermarket?

Chestia ar putea fi rezumată astfel: cel mai sănătos iaurt este cel natural fără zaharuri adăugate, nu este necesar să fii atât de drastic. Pentru a alege un iaurt bun, primul lucru este să te uiți la lista de ingrediente.

Te-ar mai interesa: Te balonezi excesiv? Mărirea splinei, a ficatului,...

„Un iaurt de calitate ar trebui să aibă doar lapte și fermenti lactici pe lista de ingrediente”, explică dieteticianul-nutriționistul Sara Jiménez.

Există unele iaurturi, precum cel grecesc, care pot include lapte praf sau smântână. Pe de altă parte, este important să ne uităm la cantitatea de zahăr din produs. Dieteticianul-nutriționist María Giménez vă sfătuiește să aveți maximum cinci grame de zahăr la 100 de grame de produs.

Te-ar mai interesa: O tânără de 22 ani s-a sinucis din cauza bolii Lym...

Ideal este ca iaurtul să nu aibă adaos de zaharuri, îndulcitori, coloranți sau potențiatori de aromă. De asemenea, este mai bine să nu aibă bucăți de fructe sau cereale.

„Dacă nu vă place gustul iaurtului natural fără zahăr sau vi se pare prea acid la început, puteți adăuga fructe, ciocolată neagră sau nuci până vă obișnuiți cu gustul lui”, explică María Giménez.

În ceea ce privește câte iaurturi pot fi consumate pe zi, numărul recomandat ar fi de maximum două, în cadrul a trei sau patru porții zilnice de lactate (care pot fi lapte sau brânză, de exemplu).

Un iaurt poate furniza între 15 și 20% din cantitatea zilnică recomandată de calciu, lucru care poate fi deosebit de important pentru mamele care alăptează, femeile cu menopauză și cele cu risc de osteoporoză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private