duminică, ianuarie 23, 2022

Psihoterapeuții au analizat schimbările care se produc în activitatea creierului uman atunci când un individ se îndrăgostește.

Ce se întâmplă cu creierul când ne îndrăgostim?

Creierul elimină o cantitate de substanțe chimice pe care le regăsim în planul fizic prin gesturi precum bătăi rapide ale inimii, transpirația palmelor ți înroșirea obrajilor.

Printre substanțele pe care creierul le emană amintim dopamina, norepinefrina și adrenalina. Dopamina este responsabilă pentru stările de euforine, adrenalina și norepinefrina sunt responabile pentru bătăile inimii și stările de emoție pe care le trăim în interior, atunci când descoperim sentimentul de a-ți „găsi jumătatea.”

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru dă cărțile pe față: de ce înșeală fe...

Cu ajutorul scanărilor de tip RMN, s-a putut observa că atunci când ne îndrăgostim, în creier se activează „centrul plăcerii”, iar fluxul de sânge este accentuat în special în zona obsesiv-compulsivă. Cum se traduce acest lucru? Prin tendința de a nu mai acorda atenție lucurilor din jurul nostru, atenția fiind focalizată în mare parte pe partener. Acest tip de compartament este cu precădere specific la începutul relației.

Iubirea este oarbă

Această expresie atât de cunoscută „iubirea este oarbă” se pare că are la bază un adevăr științific la cum ne arată cei de la Departamentul de Psihiatrie și neuroștiințe comportamentale. Ce înseamnă asta? Atunci când ne îndrăgostim, tendința în primă fază, este de idolatriza partenerul , raportându-ne la nevoile și dorințele noastre. De aceea, se spune că cei din exterior pot avea o viziune mult mai obiectivă asupra lucurilor în astfel de situații.

Te-ar mai interesa: STUDIU: Infecțiile ușoare cu COVID-19 pot duce la ...

Atunci când ne îndrăgostim, cantitatea de dopamină crește brusc, ceea ce exlplică sentimentul de fericire și de exaltare resimțit atunci când ne întâlnim cu partenerul/a. Noreprinefrina – care joacă un rol important în funcționarea neuronilor, vine în sprijinul semntimentului de fericire și extaz, creând sentimentul de dependență față de persoana iubită.

Cele 3 etape ale iubirii

Conform psihoterapeuților și a specialiștilor, iubirea cunoaște 3 etape: dorința trupească, atracția și atașamentul.

Te-ar mai interesa: Consumul acestor alimente zi de zi te vor UCIDE în...

Prima etapă se manifestă prin eliberarea hormonală între cei doi parteneri, urmată de etapa atracției când dezvoltăm o fixație față de partener și în cele din urmă manifestăm atașamentul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private