Sari la conținut

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin refuzate de cadrele medicale?

60 de doze de vaccin anti-covid distruse

Recent, premierul Florin Cîțu a declarat că își dorește o creștere a numărului de centre de vaccinare, de până la 1.000 de unități. De asemenea, acesta susține accelerarea ritmului de imunizare, în ciuda restricțiilor impuse la nivel european. Totuși, de la începutul campaniei de vaccinare, s-a observat că unele cadre medicale refuză imunizarea cu vaccinul anti-COVID. Ce se întâmplă cu dozele de vaccin refuzate de medici și unde vor fi redistribuite?

Autoritățile susțin că sunt pregătiți pentru imunizarea a 100.000 de persoane zilnic, însă există situații în care numărul este diminuat de cadrele medicale ce nu se înscriu pe listele de vaccinare, potrivit Rador. Acest lucru ar  însemna că dozele de vaccin refuzate ar putea rămâne nefolosite. În acest sens, Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, vine cu lămuriri.

 

„În principiu nu există un refuz între momentul înscrierii pe listă sau, mă rog, sunt cazuri izolate între momentul înscrierii pe listă și momentul vaccinării. Adică, cei care nu doresc să se vaccineze nu se înscriu pe listă, pentru că, chiar cu câteva zile înainte de vaccinare, trebuie furnizate acordul celui care urmează să fie vaccinat, a cadrului medical, și o copie după buletin; deci sunt și niște demersuri active care presupun acordul persoanei respective.

Sigur, nu toate cadrele medicale s-au înscris pe listă pentru a fi vaccinate din varii motive: unii au avut boala și există o indicație de până la trei luni de pauză între momentul bolii și momentul vaccinării, alții, sigur, din diverse motive nu au încredere în profilul de siguranţă al produsului. Da, sunt situaţii în care cadrele medicale nu s-au înscris pe listele de vaccinare. Dar nu există o comandă pentru niște vaccinuri pentru persoane care între timp s-au răzgândit sau sunt situaţii marginale”, susține Adrian wiener, potrivit Rador.

Ce se va întâmpla cu dozele de vaccin refuzate?

„În principiu, ar trebui să nu fie deschise sau să nu fie constituite cu ser fiziologic decât în măsura în care persoanele sunt și se prezintă acolo și cred că soluţia optimă: ar trebui să se întocmească liste, să zic, flexibile din cadrul aceleiași categorii”, afirmă Adrian Wiener

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel