Sari la conținut

Ce se întâmplă cu ficatul celor care mănâncă multe fructe

sursa fotă: arhiva doctorulzilei

Ce se întâmplă cu ficatul celor care mănâncă multe fructe. În mod normal, fructele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și pot beneficia sănătatea în general, inclusiv funcția ficatului.

Cu toate acestea, consumul excesivă de fructe poate cauza unele efecte nedorite sau disconfort, în special în cazul unor afecțiuni precum diabetul sau sindromul de colon iritabil. Fiecare persoană poate avea o toleranță diferită la cantitatea și tipurile de fructe consumate și este important să ascultați propriul corp.

consumul de fructe generează probleme la ficat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Prezența unei cantități mari de fructe în dieta zilnică, periculoasă pentru ficat

Nutriționistul rus Yevgeny Arzamastsev spune că prezența unei cantități mari de fructe în dieta zilnică poate fi periculoasă pentru ficat. Medicul explică că fructele sunt saturate cu zaharuri naturale precum fructoza. Dar efectul lor poate fi foarte insidios asupra ficatului. Sub influența fructozei poate apărea depunerea intensivă de grăsime în organism.

„Dacă organismul este alimentat cu fructoză în exces, aceasta va fi procesată de ficat în grăsime, care poate fi stocată în ea”, spune dr. Yevgeny Arzamastsev. Nutriționistul își amintește că ficatul îndeplinește funcția de „curățător natural”. Curăță organismul de toxine și alte substanțe nocive.

Cu cât o persoană mănâncă mai mult junk food, cu atât ficatul este mai încordat la procesarea acesteia”, spune nutriționistul.

Pentru a menține organismul în stare bună, medicul sfătuiește să se evite utilizarea produselor care conțin aditivi artificiali. În plus, dieta ar trebui să conțină cât mai puține prăjeli, zahăr adăugat și alimente bogate în grăsimi saturate.

Expertul adauga ca procesarea alimentelor grase suprasolicita ficatul. În ceea ce privește zahărul, cei cu dinte de dulce sunt expuși unui risc crescut de boală hepatică grasă, potrivit Actualno.

Ficat suprasolicitat de alimentele grase

Dacă ficatul este suprasolicitat de alimentele grase, pot apărea următoarele probleme:

Depunerea grăsimii în ficat: Consumul excesiv de alimente grase poate duce la depunerea grăsimii în ficat, ceea ce poate duce la dezvoltarea unei afecțiuni numite boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Aceasta poate progresa într-o afecțiune mai gravă numită steatohepatită non-alcoolică (NASH).

Inflamarea ficatului: Consumul excesiv de grăsimi poate determina tocmai inflamația ficatului, dat fiind că ficatul va produce substanțe inflamatorii în timpul procesului de descompunere a grăsimilor. Această inflamație cronică poate duce la leziuni hepatice și la dezvoltarea unor afecțiuni precum hepatita și cicatrizarea țesutului hepatic.

Creșterea riscului de boli hepatice: Suprasolicitarea ficatului cu alimente grase poate crește riscul de dezvoltare a unor boli hepatice precum ciroza și cancerul de ficat. Aceste afecțiuni pot fi grave și pot necesita tratament medical complex.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel