Sari la conținut

Ce se întâmplă cu inima ta când nu bei suficientă apă

consecintele deshidratarii pentru inima
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce pateste inima cand nu bei apa

Ce se întâmplă cu inima ta când nu bei suficientă apă. Cu toții știm că trebuie să bem o anumită cantitate de apă zilnic pentru a ne hidrata cum trebuie, însă puțini oameni știu ce se întâmplă cu inima ta când nu bei suficientă apă.

Apa reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală și joacă un rol vital în a ne menține sănătoși prin reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulațiilor, protejarea organelor și țesuturilor și chiar transportarea nutrienților și oxigenului necesar către celule, potrivit Clinicii Mayo.

Cantitatea de apă de care aveți nevoie zilnic variază în funcție de factori precum vârsta, sexul, greutatea și nivelul de activitate. Bărbaților li se recomandă să bea cel puțin 12 căni de lichid pe zi, în timp ce femeilor au nevoie de minimum nouă căni de apă pe zi. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre adulții americani nu consumă suficientă apă pentru a atinge doza zilnică recomandată, potrivit unui sondaj CivicScience din 2023 .

Iată ce se întâmplă cu inima ta când nu bei suficientă apă

Deshidratarea apare atunci când pierdeți mai multe lichide decât consumați, ceea ce vă poate afecta grav organismul. Poate chiar să afecteze inima ta. Potrivit sursei citate, atunci când corpul tău este deshidratat, volumul sanguin scade. Acest lucru poate duce la alte probleme de sănătate, mai grave.

apa
Sursa foto: doctorulzilei.ro

Consecințele cardiovasculare ale deshidratării

Un studiu publicat în Nutrients a arătat ce legătură există între hidratare și sănătatea cardiovasculară. Atunci când corpul nu are suficientă apă, sângele devine mai gros, așa că circulă mai puțin prin vene și artere. Inima ar trebuie să lucreze mai mult pentru a compensa volumul de sânge redus. Va bate mai repede, astfel încât poate livra sânge în toate organele și țesuturile tale vitale.

Acest lucru vă poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială (pe Healthline ), ducând la palpitații. Palpitațiile sunt senzațiile unei bătăi ale inimii rapide, fluturatoare sau puternice, care pot simți că inima ta bate neregulat, puternic sau prea repede.

Mai mult,  deshidratarea poate crește și tensiunea arterială, determinând contracția vaselor de sânge. În plus, Centrul Medical al Universității din Pittsburgh  afirmă că deshidratarea poate duce la scăderea tensiunii arteriale, făcându-vă să vă simțiți amețit sau amețit și, uneori, ducând la leșin .

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.