Sari la conținut

Ce se întâmplă cu sănătatea ta cardiovasculară atunci când nu mai ai contact intim

Sursă foto: Esther Ann/unsplash
Sfaturi pentru o relație de cuplu sănătoasă

Există o mulțime de motive pentru care urmăriți intimitatea intimă cu un partener. Știința vă va spune că este o modalitate excelentă de a vă conecta cu partenerul dumneavoastră într-un mod semnificativ și că orgasmele pot fi o formă de eliberare de stres.

Pe de altă parte, lipsa contactului intim ar putea crește gândurile anxioase și ar putea crea o anumită distanță relațională. Dar știați că atunci când nu mai aveți contact intim, ar putea avea de suferit și sănătatea inimii dumneavoastră? Aparent, a avea relații intime cu partenerul tău poate scădea tensiunea arterială, îți poate întări inima și chiar poate îndepărta bolile cardiovasculare.

Potrivit unui studiu realizat în 2010 pe bărbați și publicat în American Journal of Cardiology, a avea contact intim  de două ori pe săptămână sau mai mult a fost legat de un risc redus de boli de inimă în comparație cu subiecții care au întreținut relații sexuale o dată pe lună sau mai puțin.

Între timp, un studiu din 2019, publicat în revista Sexual Medicine, a constatat că un contact intim combinat cu orgasmul din noaptea precedentă ar putea reduce tensiunea arterială sistolică (SBP) a unei persoane. SPB se referă la cantitatea de presiune pe pereții arterelor atunci când inima se contractă. Interesant, există altceva care se întâmplă cu sănătatea inimii tale atunci când nu mai ai contact intim.

Sănătatea ta mentală și somnul ar putea avea de suferit, iar acest lucru poate avea un impact asupra inimii tale

Contactul intim este o modalitate excelentă de a vă relaxa și de a vă elibera de stres; dacă nu aveți acest priză ar putea avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră mentale și, prin urmare, asupra sănătății cardiovasculare.

Stresul poate avea un efect inflamator asupra organismului dumneavoastră, dar faptul de a fi stresat în mod cronic vă poate determina, de asemenea, să faceți alegeri proaste în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi mâncatul nesănătos și lipsa exercițiilor fizice.

Faptul că stați treaz noaptea și vă faceți griji vă poate afecta și somnul. Toți acești factori pot cauza un declin al sănătății inimii tale.

Bolile cardiace inflamatorii sunt afecțiuni ale inimii
sursa foto: pexel.com

De asemenea, potrivit doctorului Michael Blaha, director de cercetare clinică la Centrul Ciccarone pentru prevenirea bolilor de inimă de la Johns Hopkins, relațiile intime cu partenerul te fac să te simți conectat cu acesta și pot preveni sentimentele de singurătate, depresie și anxietate. Este de la sine înțeles că sănătatea ta mentală este strâns legată de sănătatea ta generală, inclusiv de sănătatea inimii.

Ceva se întâmplă și cu nivelul de estrogen și testosteron atunci când nu mai ai contact intim, iar acest lucru îți poate afecta inima, potrivit Dr. Joseph J. Pinzone, CEO și director medical al Amai Wellness (via WebMD). Activitatea sexuală stimulează acești hormoni, dar nivelurile scăzute pot duce la boli de inimă și alte complicații, conform Dr. Pinzone.

Acum că știți câteva dintre modurile surprinzătoare în care viața sexuală poate avea un impact asupra sănătății dumneavoastră, poate vă întrebați ce ar putea face contactul intim pentru cineva cu probleme cardiovasculare existente.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel