Sari la conținut

Ce se întâmplă cu sângele tău când mănânci CARTOFI

cartoful, bogat în potasiu
Sursa foto: arhiva Doctprul Zilei
ce se intampla cu sangele tau daca mananci cartofi

Cartofii se numără printre cele mai consumate legume din lume. Este bogată în potasiu, un mineral cunoscut pentru scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru a fost confirmat de un renumit medic.

Cartofi pentru hipertensiune arterială

Hipertensiunea sau hipertensiunea arterială este o afecțiune comună despre care se crede că afectează aproximativ unul din trei adulți. Aceasta se referă la presiunea sângelui în artere, vasele care transportă sânge în jurul corpului. Menținerea presiunii în valori normale este necesară pentru circulația normală a sângelui, dar dacă este constant ridicată, acesta este un motiv de îngrijorare.

leguma bogata in potasiu
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Hipertensiunea arterială pe termen lung pune o presiune suplimentară asupra inimii și a altor organe. Acesta este un factor de risc major pentru o serie de boli, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială decât alții din cauza unor factori care nu pot fi controlați – cum ar fi vârsta de peste 65 de ani și antecedentele familiale ale afecțiunii. Cu toate acestea, există anumiți factori de stil de viață care pot duce și la hipertensiune arterială. Ei includ: dieta neadecvată, lipsa de exercitiu, fumatul, excesul de  alcool.

Potrivit medicilor, dieta este unul dintre principalii factori ai hipertensiunii arteriale, prea multă sare fiind principalul vinovat.

Totuți, sodiul din sare determină organismul să rețină apa, ceea ce crește tensiunea arterială. În timp ce reducerea consumului de sare vă va ajuta cu această problemă, există și anumite alimente care pot contracara în mod activ efectele sării.

„Potasiul este un mineral cunoscut pentru acest lucru. Ajută organismul să elimine sare prin urină. De asemenea, relaxează pereții vaselor de sânge, ajutând la scăderea tensiunii arteriale. Un aliment bogat în potasiu este cartofii, în special cartofii dulci”, spune dr. Tatyana Zakharova.

Un singur cartof mediu copt are 941 mg (20% DV) de potasiu. Atunci când sunt preparați în mod corect (copți sau fierți în loc de prăjiți), sunt săraci în calorii, grăsimi și sodiu. În plus, cartofii albi oferă o doză mare de vitamina C și magneziu. Lăsați cartofii să se răcească înainte de a-i mânca și veți obține o doză de amidon rezistent prietenos pentru intestine, potrivit DC Medical.

„Potasiul este un mineral important care contribuie la menținerea tensiunii arteriale normale ca parte a unei alimentații variate, echilibrate și a unui stil de viață sănătos”, explică expertul.

Dieta DASH, bazată pe cercetări științifice solide, s-a dovedit a fi eficientă în scăderea tensiunii arteriale. Controlul acestuia cu ajutorul dietei DASH include o dietă cu conținut scăzut de sare, bogată în fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale. Această combinație oferă o nutriție bogată în potasiu, magneziu, calciu și fibre.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.